Ekonomija
Meko prizemljenje za zemlje regije zbog oslonjenosti na Njemačku
7.11.2019 15:20 | Indikator.ba
Na zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) utiče usporavanje globalne ekonomije, saopćio je Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

"Globalni ekonomski rast je najslabiji od krize 2008.-2009., i nema šanse da će regija uspjeti izbjeći da bude pogođena s obzirom na visok stepen oslonjenosti na izvoz i integraciju s Njemačkom", naveo je WIIW priopćenju za javnost u srijedu.

Prema procjenama WIIW-a, u regiji CESEE očekuje se da će se rast BDP-a usporiti na 3% u 2019. godini, s 3,8% prošle godine i sa 3,9% 2017. godine. Za 2020-2021. projekcije Institua predviđaju prosječni rast u prosjeku od 2,9%.

"Iako su vrhunci godina gotovi, očekujemo meko prizemljenje za CESEE, a ne nagli kolaps", primijetio je institut, dodajući da će domaća potražnja i dalje biti otporna, a pomažu joj snažni rast plaća, snažna javna ulaganja, labava fiskalna politika i obilno kreditiranje.

Rizik prema dolje je značajan i uključuje manji EU budžet nakon Brexita, pad globalnih trgovinskih tenzija, uticaj političkog razvoja CESEE na institucije i potencijalna nestabilnost koja proizlazi iz finansijskog sektora, dodao je Institut.

"Ekonomije regije uglavnom su ovisne o izvozu, a samo tri - Rusija, Turska i Kosovo - imaju omjer izvoza i BDP-a ispod globalnog prosjeka", saopćio je WIIW dodajući da je značajan broj CESEE ekonomija snažno priključen na njemačku proizvodnu jezgru, koja je trenutno u najnižem zamahu od dubine krize 2008.-2009.

Prema WIIW-u, zemlje s posebno visokim stepenom izloženosti Njemačkoj i gdje automobilski sektor igra veliku ulogu u proizvodnji - uključujući zemlje Višegrada, Rumuniju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju - posebno su ranjive.

"Prekomjerna specijalizacija u automobilskoj proizvodnji predstavlja rizik za budućnost", navodi bečki institut.
Facebook Twitter Print