Kompanije i tržišta
United Group kupuje bugarski Vivacom za 1,2 milijarde eura
7.11.2019 18:50 | Indikator.ba
Balkanska telekomunikacijska i medijska kompanija United Group, koja je u vlasništvu privatne tvrtke BC Partners, priopćila je u četvrtak da je pristala na kupnju vodećeg bugarskog telekom operatera Vivacom.

United Group zaključio je ugovor vrijedan 1,2 milijarde eura za kupnju Vivacoma, koji je stavljen na prodaju ove godine, kažu dva izvora upoznata s transakcijom.

Dogovor je sklopljen nakon što je United Group u maju kupio hrvatskog telekom operatera Tele2 Hrvatska za 220 miliona eura u sklopu planova za širenje u jugoistočnoj Europi.

United Group, Vivacom i BC Partners rekli su u zajedničkoj izjavi da bi se sporazum trebao zaključiti u drugom tromjesečju sljedeće godine "pod uvjetima dobijanja odgovarajućih antimonopolskih odobrenja".

Konzorcij na čelu s bugarskim biznismenom Spasom Roussevom preuzeo je kontrolu nad Vivacomom od ruske VTB banke 2016. godine nakon što je prethodne godine na aukciji ponudio 330 miliona eura. Također je preuzeo oko 450 miliona eura duga Vivacoma.

Ruski biznismen Dmitri Kosarev, koji je bio vlasnik udjela u holding kompaniji koja je vlasnik Vivacoma, osporio je tu prodaju.
Kosarevova kompanija Empreno Ventures u četvrtak je navela da u Luksemburgu vodi i sudski postupak protiv tvrtke BC Partners i United Group zbog preuzimanja Vivacoma.

United Group, osnovan 2000, naglo je prerastao iz lokalnog pružatelja kablovske televizije u multi-play telekomunikacijsku kompaniju koja nudi televiziju, internet, fiksne i mobilne usluge u šest zemalja širom regije Balkana.

Kupci Vivacoma rekli su da će se posao finansirati "kombinacijom novog duga i gotovine u rukama United Groupa".
Facebook Twitter Print