Ekonomija
Glavni ekonomista EBRD-a: Neformiranje bh. vlasti kočnica za nove investicije
8.11.2019 09:23 | Indikator.ba
Ako ne dođe do formiranja vlasti na nivou BiH i FBiH, implementiranje novih javnih investicija moglo bi postati neizvjesno zbog nemogućnosti ratificiranja novih velikih projekata, rekao je za "Nezavisne" Peter Tabak, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Novi veliki infrastrukturni projekti poput cesta i oblasti energetike su od suštinskog značaja za razvoj privatnog sektora i ubrzanje razvoja, posebno sad kada smo vidjeli usporavanje rasta u glavnim izvoznim tržištima BiH”, rekao je Tabak.

On, takođe, kaže da će se kašnjenje u formiranju vlasti negativno odraziti na napredak u potrebnim reformama, a moglo bi, kako upozorava, imati negativni efekat na rast.

“To bi moglo dovesti do smanjenja investicija i manje novog zapošljavanja u privatnom sektoru”, naglasio je Tabak.

EBRD je, inače, u srijedu objavio novi izvještaj o stanju ekonomija zemalja koje pokriva, u kojem za BiH ističe da bi i u narednoj godini trebalo da nastavi rasti po stopi od tri odsto, ali neizvjesnost oko formiranja vlasti i sprovođenja reformi predstavlja ozbiljan rizik. Osim ovih oblasti, rizici su u standardima vezanim za poslovno okruženje, u vezi s pitanjima priključivanja zemlje EU, te u mogućnosti ekonomskog usporavanja u EU. Podsjećaju da je bh. bruto domaći proizvod prošle godine iznosio 3,6 odsto, dok je u prvoj polovini godine iznosio 2,7 odsto.

“Očekuje se da će BDP rasti po stopi od tri odsto i u ovoj i u narednoj godini”, naglasili su u izvještaju.

Realna nezaposlenost, prema njihovim podacima, iznosi 15,7 odsto, a trećina mladih je nezaposlena.
Facebook Twitter Print