Kompanije i tržišta
Pristupne ceste za Pelješki most: Integral odbijen zbog niske cijene
8.11.2019 18:08 | Indikator.ba
Današnjom službenom objavom odluke Hrvatskih cesta da se izgradnja pristupne ceste Pelješkom mostu na dionici Duboka-Šparagovići/Zaradeže dodijeli austrijskom Strabagu, počeo je teći rok od deset dana za žalbe drugih ponuđača na tu odluku pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave.

Da će Strabagu biti povjerena izgradnja dionice Duboka-Šparagovići/Zaradeže Hrvatske ceste odlučile su 26. jula ove godine, prihvativši ponudu austrijske kompanije od 478 miliona i 398 hiljada kuna bez PDV-a. Riječ je o gotovo četiri miliona kuna manjem ponuđenom iznosu od cijene koju su Hrvatske ceste bile spremne platiti, navodi Novac.hr.

U današnjoj objavi, osim obrazloženja odabira najbolje ponude, navode se i razlozi zbog kojih su odbijeni ostali ponuđači u natječaju za dionicu Duboka-Šparagovići/Zaradeže.
Riječ je o ponudama grčkih tvrtki J&P Avax i Aktor S.A., Integral Inženjeringa iz Laktaša u BiH, zajedničkoj ponudi Colasa (Francuska) i Martija (Austrija) i ponudi kineske China Road and Bridge Corporation.

Prema obrazloženju HC-a, J&P Avax i Aktor S.A. isključeni su iz spomenutog natječaja zbog sudjelovanja u zabranjenim sporazumima prilikom nekih prethodnih javnih natječaja unutar Europske unije, odnosno zbog nepoduzimanja potrebnih pravnih koraka kako bi se spriječila daljnja kršenja odredbi EU o zabranjenim sporazumima.

Integral Inženjering, navodi se u pripadajućoj odluci HC-a, odbijen je zbog neuobičajeno niske cijene u svojoj ponudi za izgradnju dionice Duboka-Šparagovići/Zaradeže. Ponuda Integrala iznosila je 321 miliona kuna bez PDV-a.

Zajednička ponuda Colasa i Martija, kao i ona kineske CRBC korporacije, odbačene su zbog previsoke ponuđene cijene od 522 miliona kuna (Colas i Marti), odnosno 647 miliona kuna u slučaju ponude CRBC-a.

Izrazivši nezadovoljstvo kašnjenjem početka izgradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu zbog žalbi pred DKOM-om, kao i u još nekim javnim natječajima, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković prekjučer je najavio da će država pooštriti uvjete pod kojima se mogu podnositi spomenute žalbe.
Facebook Twitter Print