Najbolji poslovni potez
Iskorak kompanije Bosnalijek najbolji potez u oktobru
14.11.2019 08:44 | Indikator.ba
Prezentacijom poslovnih planova i impresivnih rezultata u proteklom periodu farmaceutska industrija Bosnalijek napravila je najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom oktobra, ocjena je analitičara projekta koji realizuje portal Indikator.ba.

Bosnalijek je najavio da će u narednih nekoliko godina na tržište plasirati 60 novih proizvoda i nastaviti ulaganja u razvoj o čemu su čelnici tvornice informisali i federalnog premijera Fadila Novalića.

Kompaniju je prije nekoliko godina zbog otkrivenog kriminala potresla afera zbog čega su poslovni rezultati bili u drugom planu i najčešće skriveni od javnosti a ni mediji nisu pokazivali interesovanje da obavijeste o onom što se događa u proizvodnim pogonima.

Uz ostalo zaposleno je 300 novih radnika i lansirano 120 novih proizvoda, te u velikoj mjeri ojačana pozicija na stranom tržištu posebno Rusiji. Uz to samo u ovoj godini investirano je 50 miliona KM. Nakon što je država prodala svoj udio, Bosnalijek je već nekoliko godina pod kontrolom privatnih dioničara.

Kao najbolji poslovni potez u regiji u desetom mjesecu ove godine Indikator.ba izdvojio je organizovanje prvog on line sajma poslova i zapošljavanja od 16. do 23. oktobra i to zbog mogućnosti da zainteresovani samo jednim klikom mogu doći do posla u Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini i pritom direktno kontaktirati odabranog poslodavca. Akteri sajma "Virtuelni dani" bili su: vrabotuvanje.com.mk; moj posao.net iz Hrvatske; poslovi.infostud.com iz Srbije i posao.ba iz BiH.

U Evropi, Indikator.ba opredjelio se da za najbolji poslovni potez oktobra izabere najavu moguće prodaje luksuznog hotela Ritz u Londonu za milijardu dolara na što se odmah oglasilo nekoliko potencijalnih kupaca. Ritz je omiljeno odredište za okrunjene glave, političare i filmske zvijezde, a u 2018.godini ostvario je profit od 47 miliona funti.

Kada se u ostatku svijeta prodaje, kupuje ili investira u fokusu portala Indikator.ba i projekta Najbolji poslovni potez su poslovi "teški" desetinu ili stotine milijardi dolara, funti, eura... Tokom oktobra taj epitet pripao je njemačkom maloproidajnom diskontnom lancu LIDL jer je odlučio da u Britaniji uloži 15 milijardi funti (19 milijardi američkih dolara) od čega će najveću korist imati tamošnji dobavljači kao ključni faktor širenja ove kompanije.

Svi ovi potezi, zajedno sa onim odabranim u proteklih devet mjeseci, čine listu potencijalnih dobitnika priznanja "Najbolji poslovni potez 2019.godine" što će ga dodijeliti portal Indikator.ba. Izbor će biti obavljen uz angažovanje dr. Maksa Tajnikara, vodećeg konsultanta na ovom projektu inače profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i ranijeg ministra ekonomije i poduzetništva u Vladi Republike Slovenije.

Nakon što je krajem oktobra portal Indikator.ba upriličio dobro posjećenu ceremoniju uručenja priznanja za najbolji poslovni potez u turizmu za sezonu ljeto 2019. godinu poraslo je interesovanje javnosti, posebno one iz privrede, za nove nominacije u novembru i decembru te konačno objavljivanje rezultata za ovu godinu.

Projekat "Izbor najboljeg poslovnog poteza" u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta je nepristrasan i neprofitabilan.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print