Menadžment
Odstupio direktor Telekoma Slovenije
15.11.2019 06:50 | Indikator.ba
Direktor Telekoma Slovenije Matjaž Merkan u četvrtak je odstupio sa svoje dužnosti, a riječ je o već drugoj promjeni na čelnoj poziciji nacionalnog teleoperatera u većinskom državnom vlasništvu.

Na navode većine medija kako je vjerovatni odlazak Merkana povezan s time jer je odbio istragu protiv svog prethodnika na mjestu predsjednika uprave Rudolfa Skobeta, tvrtka u trećinskom vlasništvu države navela je u priopćenju na Ljubljanskoj berzi da je Merkan ostavku dao isključivo iz ličnih razloga i da će ga privremeno zamjenjivati dosadašnji potpredsjednik uprave Tomaž Seljak.

Mediji navode da je Merkan navodno odbio provesti istragu koja bi istražila krivnju prethodnog poslovodstva za poslovni debakl nakon što je arbitražni sud u Švicarskoj Telekomu Slovenije odredio plaćanje 23 miliona eura u njegovom sporu s grčkom kompanijom Antenna oko vlasništva u zajednički pokrenutom, a finansijski neisplativom projektu televizijskog kanala Planet TV, te da je to pravi razlog ostavke kojom je želio zaštititi "sebe i svoje prijatelje".

Riječ je o drugoj ne do kraja pojašnjenoj smjeni u velikim preduzećima s većim vlasničkim udjelom države u vrlo kratkom vremenu, nakon što je prošlog mjeseca neočekivano odstupio dugogodišnji direktor Petrola, velike energetske kompanije, s godišnjim prihodom od 5,5 milijarde eura najveće slovenske tvrtke, prenosi Hina.

Iako je direktor Tomaž Berločnik pristao na sporazumni raskid ugovora i otpremninu jer je to preporučio nadzorni odbor, pokazalo se da se radilo o “iznuđenoj” ostavci, što je kasnije i sam potvrdio.
Facebook Twitter Print