Kompanije i tržišta
Izraelci predložili model za pokretanje Aluminija
27.11.2019 12:07 | Indikator.ba
Protekle sedmice u Aluminiju je održan sastanak s izraelskom grupacijom M.T. Abraham, na kojem je predloženo da se pogon Ljevaonice pokrene na godinu dana a da se povoljnija cijena struje, koja ostaje glavni problem, traži "u hodu".
Kako izvještava bljesak.info, izraelska grupacija bi uložila oko dva miliona eura s procijenjenom dobiti od 2,6 miliona eura što bi se, ako se uspije postići dogovor, dijelom ulagalo u daljnju proizvodnju.
Sastanku su, uz upravu i predstavnike izraelske grupacije i Aluminija, prisustvovali članovi NIO Aluminija, čelnici HDZ-a BiH i predstavnici Vlade Federacije. Odgovor na ponudu bi trebao biti, kako doznajemo, konačan do 2. decembra.
Dok se čekaju konačne odluke, i švicarski Glencore je ponovno pokazao zanimanje za sličan model ulaganja, a neslužbeno u priču oko pokretanja Aluminija javila i se jedna tvrtka iz Njemačke.
No, i dalje je veliki upitnik nad sudbinom radnika budući da se može čuti da i nakon ovih mogućih dogovora slijedi otpuštanje još jednog dijela onih koji su ostali čekati konačan rasplet u tvornici koja je ugašena u julu.
Također, predstavnike radnika Aluminija 5. decembra primit će i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Mostarska tvornica ugasila se 10. jula četiri minute iza ponoći zbog neizmirenih dugovanja za električnu energiju. Nakon toga uslijedili su protesti pred središnjicom HDZ-a BiH te odlazak preko 500 radnika. Uspostavljen je krizni stožer, koji je nedavno i ugašen, a oni koji su ostali čekali su da se nešto u pregovorima pokrene.
Unatoč obećanjima, još niko ne zna sudbinu nekadašnjeg diva.
Facebook Twitter Print