Život i umjetnost
Rasprodaja na Siciliji: Kuće za jedan euro nudi još jedno mjesto
28.11.2019 07:33 | Indikator.ba
Ponuda nekretnina u napuštenim talijanskim mjestima za niske cijene se nastavlja. Sada je kuće od jednog eura ponudilo mjesto u srcu Sicilije, koje također potencijalne kupce mami dodatnim pogodnostima.
"Tokom proteklih 40 godina, broj stanovnika u našem gradu prepolovio se, ovdje živi samo 3.800 ljudi", rekla je za CNN Angela Canizzaro, gradska vijećnica u Bivoni na Siciliji, mjestu koje je u 16. stoljeću bilo cvjetaući grad sa 8.000 ljudi. ,
Kako bi ojačali grad, gradske vlasti odlučile su se za mjeru koja je (manje ili više uspješno) preduzeta u nekoliko talijanskih gradova s ​​istim demografskim problemima.
Tako je potencijalnim kupcima ponudili niz propalih nekretnina za koje treba izdvojiti samo jedan euro, dok neke napuštene kuće, koje su u boljem stanju koštaju između hiljada i pet hiljada eura. Naravno da se od novih vlasnika očekuje obnova kuća, ali oni su postavili neznatno labavije zahtjeve od ostalih gradova.
Dok drugi sicilijanski gradovi, poput Mussomelija i Cammarata, zahtijevaju povrat depozita od 5.000 dolara ako kupac ne počne obnavljati kuću u roku od tri godine, u Bivoni su zadovoljni depozitom od 2.500 dolara i produžili su rok obnove na četiri godine. Kupcima koji odluče registrirati prebivalište u Bivoni pružaju se dodatne porezne olakšice.
Canizirova je za CNN rekla da je Bivona nesumnjivo ugodno mjesto za život, o čemu svjedoči i njegovo ime. Potječe od izraza "bis bona", dvostruko ljepšegdobro ili dva puta ljepše, što se odnosi na plodnu zemlju i netaknutu prirodu.
Bivona nosi nadimak "grad breskve", a također ima svoju lokalnu sortu breskve s tipičnim bijelim mesom.
Inače, gradske vlasti krenule su u još jedan projekt oživljavanja grada. One su same kupili neke prazne zgrade i planiraju na nekoliko lokacija u gradu izgraditi takozvani raštrkani hotel sa sobama i apartmanima. "Želimo privući ljude koji bi upravljali ovim hotelom, prihvaćamo i prijave iz inostranstva" kaže gradska vijećnica, a "gostima će se omogućiti druženje s mještanima i doživljavanje autentičnog iskustva življenja na našem području."
Facebook Twitter Print