Ekonomija
Razmjena Italije i BiH vrijedna dvije milijarde eura
30.11.2019 06:46 | Indikator.ba
- Italija je drugi spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove godine naša ekonomska razmjena iznosiće skoro dvije milijarde eura što je jednako našoj razmjeni sa Katarom. Ponosimo se ovim podacima i sigurno ćemo nastaviti zajednička ulaganja", istakao je u petak ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi, na Ekonomskom forumu "Italija – BiH".

Forum koji je okupio više od 70 italijanskih firmi koje posluju u BiH, održan je kao prateći program konferencije "Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća – 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu” koja je juče i danas održana u Sarajevu.

"UniCredit Bank je najveća kompanija u BiH, a italijanske banke trenutno pokrivaju 30 posto bankarskog tržišta u BiH. Takođe, naš veliki brand Nordica ovdje proizvodi veliki broj svoje poznate obuće. Odlazak ljudi iz ove zemlje je ozbiljan problem i zbog toga se mora raditi na ekonomiji jer samo ona može zadržati mlade u BiH", dodao je Minasi.

Predsjednica komisije za spoljne odnose i EU Zastupničkog doma parlamenta Italije, Marta Grande, naglasila je da vlast u Bosni i Hercegovini treba podržati kompanije koje izvoze i kreću se prema Evropskoj uniji.

"Ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju podrazumijeva i lakši ulazak italijanskih kompanija na bh. tržište, a posljedično još veću i intenzivniju ekonomsku saradnju. Mi iz Parlamenta Italije smo tu jer želimo pomoći odnosima naših zemalja u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", navela je ona.

Posebno predstavljanje na forumu imalo je Udruženje italijanskih privrednika (Confindustria) koje je najveća italijanska i jedna od najvećih evropskih poslovnih asocijacija koja okuplja 150 hiljada kompanija i 5,5 miliona zaposlenih.
Facebook Twitter Print