Ekonomija
CBBiH propisat će uslove za redistribuciju gotovine KM u opticaju
4.12.2019 06:56 | Indikator.ba
Centralna banka Bosne i Hercegovine se priprema za propisivanje uslova za redistribuciju gotovog novca konvertibilne marke, izjavio je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, izvještava Indikator.ba.

- Ovo ima za cilj povećati stepen kontrole u radu sa gotovim novcem KM koji će obezbijediti da se novčanice i kovanice KM zaprimljene u komercijalnim bankama u BiH kroz redovno poslovanje, prije ponovne isplate, odnosno vraćanja u opticaj, adekvatno provjere sa aspekta autentičnosti i podobnosti za opticaj, i to prema jasno utvrđenim standardima i pravilima, istakao je guverner Softić govoreći na predstavljanju Bijele knjige Udruženja banaka BiH u Sarajevu, 3. decembra.

Prema njegovim riječima, ovaj proces je od velike važnosti sa aspekta zaštite učesnika u gotovinskim platnim transakcijama, zaštite integriteta domaće valute KM, kao i za proces borbe protiv krivotvorenja gotovog novca.

- Ovo ćemo obaviti uz konsultacije sa agencijama za bankarstvo i komercijalnim banakama, istakao je Softić i dodao da će proces redistribucije gotovine KM biti zasnovan na evropskim i međunarodnim standardima.

B.S.
Facebook Twitter Print