Komentari i analize
Banke širom svijeta otpuštaju 75.000 zaposlenika ove godine
4.12.2019 10:27 | Indikator.ba
Plan UniCredit SpA da eliminira 8.000 radnih mjesta potiče kresanja radnih mjesta koje su banke ove godine do sada najavile u brojci od 75.000, od čega su gotovo sva u Evropi, gdje negativne kamatne stope i usporavanje ekonomije prisiljavaju zajmodavce na smanjenje troškova.

Glavni izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier u utorak je najavio mjere kao dio sljedećeg, četverogodišnjeg poglavlja u remontu najveće italijanske banke. Time se ukupan broj smanjenja radnih mjesta koje su otkrile banke širom svijeta penje na 75.700, pri čemu je 83% postotka u Evropi, izvještava Bloomberg.

Brojke podvlače slabost evropskih banaka, jer izvozno orijentiranu ekonomiju regije potresaju međunarodni trgovinski sporovi, dok negativne kamate dodatno povećavaju prihod od kreditiranja. Za razliku od Sjedinjenih Država, gdje su vladini programi i rastuće stope pomogli zajmodavcima da se brzo oporave nakon finansijske krize, banke u Evropi i dalje se bore da vrate svoje pozicije. Mnoge otpuštaju osoblje i prodaju tvrtke kako bi povećale profitabilnost. UniCredit kaže kako će sljedeći krug smanjenja radnih mjesta pomoći eliminiranju 1 milijarde eura bruto troškova.

Banke iz Njemačke, najfragmentiranijeg velikog bankarskog tržišta u Evropi, vode na vrhu liste smanjenja radnih mjesta. Deutsche Bank AG planira ukinuti 18.000 zaposlenika do 2022. godine jer se povlači iz velikog dijela svog investicijskog bankarskog poslovanja. Najava UniCredita dodaje se na hiljade pozicija koje će biti ukinute u bankama iz drugih evropskih zemalja dok žele povećati profitabilnost.

No, evropske banke nisu same u otpuštanju osoblja kako bi poboljšale povrat. Bank of Montreal saopćila je u utorak da smanjuje 5% radne snage, odnosno oko 2.300 radnih mjesta. Najdramatičnije smanjenje kanadske banke u više od 15 godina dio je napora za poboljšanje operativne učinkovitosti, izjavio je izvršni direktor Darryl White.

Nije, međutim, sve mračno, jer tvrtke žele dodati radna mjesta radi ažuriranja svoje tehnologije i poboljšanja usklađenosti. UniCredit kaže da će u naredne četiri godine potrošiti 9,4 milijarde eura na informacijsku tehnologiju, uključujući i ljudske resurse.
Facebook Twitter Print