Politika i društvo
Srbija potpisala ugovor sa Bechtelom i Enkom od 745 miliona eura
5.12.2019 15:19 | Indikator.ba
Srbija je potpisala ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Morava vrijedan 745 miliona eura sa konzorcijem američke grupe za građevinarstvo Bechtel i turske Enke, priopćilo je ministarstvo infrastrukture.

Troškovi dodatnih radova na autocesti dugoj 112,3 km predviđaju se u iznosu od 20% od cijene, navodi ministarstvo infrastrukture u priopćenju u srijedu.

Autoput Morava povezuje evropske prometne koridore X i XI s teritorijom Srbije.

Sporazum predviđa da grad Kruševac za dvije godine bude spojen na Koridor X, a Kraljevo i Čačak da budu povezani na Koridor XI za manje od tri godine, dok će cjelokupni projekt biti gotov za četiri godine, priopćilo je ministarstvo infrastrukture.

-Važno je da se preduzeća iz Srbije, sa kojima će zajedno raditi, upoznaju sa najnovijim tehnologijama koje se koriste u izgradnji autoputeva”, rekla je ministrica Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora te izrazila nadu da će Bechtel i turska Enka izgraditi Koridor Morava u roku .

Autocesta se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.
Facebook Twitter Print