Život i umjetnost
Federer "obara" švicarsku ekonomiju
6.12.2019 06:10 | Indikator.ba
Prvi kontigent kovanica sa likom Rogera Federera u Švicarskoj izazvao je pad na sajtu Saveznog vijeća, na kojem se kupuje preko web-šopa.

Prvi kontigent od 33.000 komada je rasprodat, dok je potražnja tolika da ni jedan od najvećih sajtova nije mogao da izdrži tu količinu posjeta.

- Imali smo 2,5 miliona klikova. Bilo je to previše za našu onlajn prodavnicu. Očekivali smo i planirali visoku potražnju, ali nismo mogli da zamislimo da će biti ovoliko velika, rekao je izvršni direktor Saveznog vijeća Marijus Haldiman.

Lik rekordera po broju grand slam titula (20) biće na kovanicama od 20 franaka, što je prvi put u istoriji Švicarske da na kovanici bude živa osoba.
Dodatni problem je nastao kada je Federer podijelio objavu na društvenim mrežama.

​- Čim je objavio link na društvenim mrežama, momentalno smo imali problema sa povećanim saobraćajem na portalu. Neki fanovi su mogli da uđu na sajt, ali nisu mogli da dovrše narudžbinu. Drugi nisu mogli ni da otvore stranicu. Stiglo nam je mnogo mailova sa pitanjima da li mogu da kupe kovanicu, ali nismo mogli da tražimo podatke sa kreditnih kartica preko meaila, dodao je Haldiman.

Na "glavi" kovanice nalazi se Federer sa čuvenim jednoručnim bekhendom.

Švicarska Vlada saopštila je da bi do januara trebalo da bude izdato 95.000 kovanica.
Plan je da, osim navedenih kovanica od 20, Federerov lik bude i na onoj od 50 franaka, ali u drugačijem dizajnu, i to od maja 2020. godine.
Facebook Twitter Print