Ekonomija
Uskoro i digitalna lira: Turska postaje jedno od najvećih uporišta kriptovaluta
6.12.2019 07:45 | Indikator.ba
Turska je u usponu da postane jedno od najvećih uporišta kriptovaluta na svijetu. Stanovništvo se već dugo osjeća kao kod kuće u virtualnom univerzumu novca.
Prema istraživanju Statista, 20 posto Turaka imalo je u jednom trenutku kontakt s digitalnim valutama. To je najviši udio na svijetu.
Zanimanje za virtualni novac nije nova pojava u Turskoj. Prema drugom istraživanju, još u aprilu 2015. godine 45 posto Turaka držalo je digitalne valute za budućnost, piše portal Cointelegraph. Evropski prosjek je samo 28 posto.

Istovremeno, 56 posto Turaka reklo je da koriste mobilne aplikacije za plaćanje. U evropskim okvirima to je svega 33 posto.
Da su kriptovalute u porastu, možda je uglavnom povezano s ekonomskom krizom u zemlji. Turska lira izgubila je velik dio vrijednosti nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine i potom ekonomske nesigurnosti. Iako postaje sve bolja, inflacija je i dalje na 8,6 posto. Neslužbeno, inflacija je puno veća, kažu stručnjaci.

"Ako neka zemlja prođe kroz ekonomsku krizu, to će navesti investitore u na potragu za novim kanalima i neometanim tržištima", citira Cointelegraph čelnika i osnivača turske bitcoin mjenjačnice, Paribu, Yasina Orala.

Nema Paypala, ali postoje mnogi drugi igrači

Kripto pomami u Turskoj pogodovala je i činjenica da je 2016. zabranjen američki platni sistem PayPal. Pored toga, u zemlji postoji mnogo igrača koji su upoznati s digitalnim napretkom, što je također povoljno za širenje kriptovaluta.
"U Turskoj ima više od 30 miliona aktivnih igrača", citira Cointelegraph predsjednik Netmarble EMEA magazina Barışa Özisteka. "Turski korisnici su shvatili da virtualne stvari dobivaju na vrijednosti kada se na tržištu pojave ponuda i potražnja". Turci su se stoga vrlo brzo pripremili za prelazak na kriptovalute.

U 2017. godini, turska vlada pokušala je zaustaviti napredovanje Bitcoina. Digitalni novac zbog svoje špekulativne prirode nije kompatibilan s islamom, rečeno je da je razlog za to. Özitek dodaje i da je u suprotnosti s argumentom: "novac ne zarađujete novcem, nema zagarantovanog dohotka, poput kamata."

Ankara sada radi na virtualnoj valuti i platformi za digitalno plaćanje za međunarodna plaćanja. Najkasnije do kraja 2020. trebalo bi da dovrši testnu fazu i uvede kripto-liru.

Pored Turske, mnoge druge zemlje sada eksperimentiraju s nacionalnim kriptovalutama. Kina također želi objaviti vlastitu digitalnu valutu već 2020. godine. Početkom mjeseca preko 200 njemačkih banaka tražilo je digitalni euro.

I američke Federalne rezerve također razmišljaju o tome treba li i kako razviti digitalni američki dolar. U istraživanju Statista o širenju kriptovaluta Kina je na osmom mjestu sa 11 posto, a SAD na petom mjestu, dok je Njemačka na 17. mjestu sa samo 4 posto.
Facebook Twitter Print