Politika i društvo
Šta nam A.T. Kearney predviđa za 2020. godinu?
9.12.2019 07:09 | Indikator.ba
A.T. Kearney-ovo vijeće za poslovnu politiku objavilo je svoje pognoze za 2020., 10 značajnih trendova i događaja koji će oblikovati narednu godinu. Gledajući demografiju, ekonomiju, okoliš, geopolitiku, upravljanje, resurse i tehnologiju, studija otkriva moguća kratkoročna kretanja o onome na što treba obratiti posebnu pažnju i pripremiti se u skladu s tim. To je četvrta godina zaredom u kojoj A.T. Kearney objavljuje takva predviđanja. Prošle godine 6 od 10 predviđanja ocijenjeno je kao 100% tačno, 3 kao 75% tačno i 1 kao 50% tačno, prema ovogodišnjoj procjeni Vijeća.
Pogledajmo predviđanja za 2020. godinu:

Predviđanje br. 1

Kako se crtaju borbene linije, generacijski ratovi će se zagrijavati.

Kako generacija Z (rođena nakon 1995.) i Millenialci (rođeni između 1981. i 1995.) dolaze na položaje vlasti, njihov sukob s Baby Boomersima (rođenima između 1946. i 1964.) i Generacijom X (rođenima između 1965. i 1981.) nastavit će rasti. Područja u kojima je taj međugeneracijski sukob već vidljiv su politika, okoliš, stanovanje i finansije.

Predviđanje br. 2

Val vodenih kriza potaknut će inovacije.

Poplave, nedostatak vode i nečista pitka voda postaju stvarne prijetnje za više od trećine svjetskog stanovništva. To bi trebalo potaknuti vlade na donošenje zakona i uvođenje kampanje poput Zelenog dana grada Cape Towna da bi se riješile ove krize. Također, može se pojaviti niz inovativnih start-up tvrtki, jer će privatni sektor iskoristiti ove hitne potrebe.

Predviđanje br. 3

Evolucija gradova ubrzat će se u susret izazovima infrastrukture i klime.

Manjak stanovanja, nesigurnost hrane, loši prometni sistemi i zagađenje samo su nekoliko gorućih pitanja za gradove širom svijeta. Svi ovi problemi usko su povezani s dva glavna problema: nejednakošću i klimatskim promjenama. Također, brzo širenje urbanih čvorišta rezultira gubitkom poljoprivrednog zemljišta. Vlade i privatni sektor trebali bi započeti zajednički rad u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena.

Predviđanje br. 4

Nova ekonomija zasnovana na katastrofama će rasti kako će katastrofe postajati sve učestalije i jače.

Start-up preduzeća već su se počela razvijati usluge zaštite od prirodnih katastrofa. To će se nastaviti i 2020. jer su katastrofe, prirodne i uzrokovane ljudima, neizbježne - što će rezultirati novim sektorom za pomoć katastrofama u globalnoj ekonomiji. Međunarodne organizacije počet će se oslanjati na te privatne subjekte koji će pružati pomoć pogođenim područjima. Uvest će se nove tehnologije za zaštitu i prevenciju, jer će sve više i više ulaganja biti dodijeljeno start-upi ma i etabliranim tvrtkama.

Predviđanje br. 5

Tržište halal potrošača globalno će premašiti 2,5 triliona dolara.

Dvdeset pet posto globalne populacije slijedi muslimansku vjeru i to predstavlja ogroman dio globalnog potrošačkog tržišta. Muslimani su samo u 2017. potrošili oko 2,1 triliona USD, tako da postoji velika prilika za tvrtke na halal tržištu. Uz hranu, koja predstavlja 62% ukupnog halal tržišta, postoji još nekoliko brzo rastućih sektora za halal proizvode i usluge kao što su: moda, mediji i rekreacija, putovanja, farmacija i kozmetika. U 2020. godini očekuje se da će tržište halala premašiti 2,5 triliona USD.

Predviđanje br. 6

Sjedinjene Države će se susresti s izazovima u utrci za 5G.

Kina je najavila da namjerava učiniti 5G prioritetom, a Huawei i ZTE već su na kineskom tržištu pustili 5G kompatibilne proizvode. Ostale azijske zemlje poput Južne Koreje, Japana ili Singapura i EU također su u utrci za implementaciju 5G-a. To će pogoršati konkurenciju, jer će se američke kompanije suočiti s novim izazovima tokom trke za 5G.

Predviđanje br. 7

Pravila o privatnosti podataka širit će se s obzirom da propisi EU postavljaju globalni standard.

Zemlje širom svijeta donijet će nove zakone o privatnosti podataka 2020. godine jer se tvrtke suočavaju sa sve većom pažnjom javnosti i političara. EU GDPR postat će standardni obrazac za takve zakone i tvrtke širom svijeta koje se susreću sa sve većim pritiskom kako bi osigurale poštivanje novih propisa.

Predviđanje br. 8

Sjeveroistočna Azija postat će još dublje geopolitičko žarište.

Iako trenutno nije punokrvno žarište poput Bliskog Istoka ili Latinske Amerike, sjeveroistočna Azija zasigurno počinje izgledati tako, s tim da su Japan i Južna Koreja trenutno uključeni u trgovinsku svađu, Kina i Rusija otkrivaju svoje novo hipersonično oružje, Sjeverna Koreja otkriva novu raketno sposobnu podmornicu a tu su i masovni protesti u Hong Kongu i Tajvanu. Napetosti će eskalirati tek 2020. godine, sa tenzijama između Pekinga, Hong Konga i Tajpeja koje svakodnevno rastu, baš kao i ogorčenost između Japana i Južne Koreje ili ambicije Sjeverne Koreje.

Predviđanje br. 9

Nastavit će se aprecijacija američkog dolara.

Američki dolar je i dalje ostao snažan u 2019., usprkos smanjenju kamatnih stopa od Federalnih rezervi. Ostat će snažan tokom 2020. godine, a potencijalno će steći zamah u odnosu na ostale važne valute.

Predviđanje br. 10

Trgovački i nacionalni interesi sudarit će se u prepunom vanjskom prostoru.

Baš kao i istraživanje našeg vlastitog planeta u prethodnim stoljećima, kada su organizirane državne ekspedicije otvorile put privatnom pothvatu, s tim da su se dvije na kraju međusobno sukobile, istraživanje svemira vidjet će pojačanu konkurenciju između nacionalnih i privatnih interesa. Regulatorna pitanja o svemiru postat će glavna tačka razgovora na multilateralnim skupovima, dok se sve više zemalja i privatnih tvrtki priprema za vlastite svemirske misije. Najvjerovatnijje je da će napori na reguliranju istraživanja svemira biti besplodni 2020. godine, zbog porasta geopolitičkih napetosti.
Facebook Twitter Print