Ekonomija
Big Tech tvrtke morat će dijeliti podatke sa bankama i fintech-ima
9.12.2019 10:41 | Indikator.ba
Google, Alibaba i druge "Big Tech" tvrtke mogle bi biti prisiljene da dijele podatke o klijentima finansijskih usluga s bankama i tvrtkama koje se bave finansijskom tehnologijom kako bi se spriječila nelojalna konkurencija.
Budući da se Facebookov plan za "stablecoin” Libra a suočava s pažnjom regulatornih tijela iz glavnih svjetskih finansijskih centara reklo je da rastući pipci Big Tech-a postavljaju pitanja za finansijsku stabilnost, konkurenciju i privatnost podataka.
Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) pozvao je u izvještaju objavljenom u nedjelju na "budno nadgledanje" prelaska Big Tech-a u finansijske usluge, za koje je rekao da bi mogao smanjiti sposobnost banaka da stvaraju kapital pomoću zadržane dobiti.
Iako je u većini zemalja još uvijek samo “početnik”, Big Tech u zemljama poput Kine doveo je finansijske usluge u domet nezasluženih zajednica, navodi se u izvještaju FSB-a kojim predsjeda guverner Federalnih rezervi Randal Quarles.
FSB je rekao da igrači koji uključuju Microsoft, Amazon, eBay, Baidu, Apple, Facebook i Tencent imaju ogromne baze podataka, dok neki nude upravljanje imovinom, isplate i kreditiranje.
Mnoge tvrtke Big Tech poput Amazona, Facebooka, eBaya, Alipaya i Googlea stekle su licence povezane s plaćanjem u zemljama Evropske unije, uključujući Luksemburg, Irsku i Litvu, iako većina još nije izgradila velike obime.
Banke u Evropi i drugim zemljama već trebaju dijeliti podatke s klijentima s trećim stranama „fintech“ tvrtkama koje žele nuditi rivalske usluge plaćanja, a možda će to biti slučaj i s Big Techom, priopćio je FSB.
"Sposobnost velikih tehnoloških tvrtki da iskoriste podatke o klijentima postavlja pitanje mogu li - i do kojeg stepena - vlasti razmotriti potencijal za promociju mobilnosti podataka između različitih aktera koji su uključeni u pružanje finansijskih usluga", naveo je.
"Na taj način se može potaknuti konkurencija i osigurati jednaki uvjeti za sve sudionike na tržištu".
Regulatori će također trebati kopirati svoj pristup osiguravateljima i upraviteljima imovine usredotočivši se na "aktivnosti koje imaju posljedice na finansijsku stabilnost", a ne na fokus samo na veličinu firme, rekao je FSB.
Facebook Twitter Print