Ekonomija
Koliko domaćinstva troše na hranu
9.12.2019 06:41 | Indikator.ba
Države članice Evropske unije u prosjeku 12,1% izdataka domaćinstava troše na hranu i bezalkoholna pića, dok troše četvrtinu na stanarinu i komunalije, pokazuje istraživanje Eurostata.

Prethodne godine, domaćinstva u EU potrošila su više od hiljadu milijardi eura, odnosno oko 6,6% cjelokupnog bruto domaćeg proizvoda Unije, na hranu i bezalkoholna pića.

Između 2008. i 2018. godine, udio u ukupnim izdacima domaćinstava za hranu smanjio se ili je ostao stabilan u većini država članica EU, dok je njegovo uvećanje zabilježeno u desetak zemalja.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva troše najmanje na hranu, nepunih 8% kućnog budžeta, a oko 9% troše stanovnici Irske i Luksemburga.

Građani Hrvatske su na hranu i bezalkoholna pića tokom 2018. godine trošili 18,8 posto, a građani Srbije oko četvrtine ili 24,2% kućnog budžeta. Nešto lošiji od Srbije su građani Crne Gore sa udjelom od 24,8%, te građani Rumunije 27,8%.

Bosna i Hercegovina nije predstavljena u posljednjem istraživanju, ali je u istraživanju prošle godine bilježila najveći udio hrane u kućnom budžetu - 30 posto.
Facebook Twitter Print