Ekonomija
JP Morgan utvrdio: Srpski dinar realno vrednovan
10.12.2019 13:31 | Indikator.ba
JP Morgan tvrdi da je srpski dinar valuta koja je ispravno vrednovana, objavila je centralna banka navodeći podatke iz izvještaja američkog finansijskog holdinga o tržištima u nastajanju za 2020. godinu.

Od 25 analiziranih svjetskih valuta na tržištima u nastajanju iz cijelog svijeta, srpski dinar i filipinski pezo izdvajaju se kao realno vrednovani, navela je srbijanska središnja banka (NBS) u saopćenju u ponedjeljak.

Činioci koji doprinose takvoj procjeni su rast produktivnosti i udio ulaganja u bruto domaćem proizvodu (BDP), vrlo visok priljev direktnih stranih ulaganja, kao i smanjena vanjska ranjivost zemlje, potpomognuta omjerom vanjskog duga i BDP-a koji je sredinom 2019. pao na 63,3% sa 73,5% u 2015. godini, priopćila je centralna banka.

Izvještaj je potvrda da Narodna banka ima ispravnu monetarnu politiku i da komentari ekonomista da NBS umjetno drži tečaj na određenom nivou nisu utemeljeni, dodaje se.

Prema izvještaju, u 2007. i 2008. godini dinar je bio precijenjen za više od 10%, dok je u 2011. i početkom 2012. godine bio potcijenjen sa blizu 10%. Od druge polovice 2012. godine, ta odstupanja nikada nisu premašila 5%, a dinar je u prosjeku tokom posljednjih sedam godina u potpunosti vrednovan, priopćila je NBS.

Srbijanska centralna banka provodi režim upravljanog valutnog tečaja temeljenog na ponudi i potražnji kako bi održala cijenu i finansijsku stabilnost i zadržala odgovarajući nivo deviznih rezervi.
Facebook Twitter Print