Kompanije i tržišta
Kakvi su planovi Mate Rimca u Sloveniji
11.12.2019 06:31 | Indikator.ba
Hrvatsko preduzeće Rimac Automobil, koje razvija prototipe električnih sportskih i samovozećih automobila, dolazi u Sloveniju.

Prije nekoliko dana preduzeće je otvorilo podružnicu u Novom Mestu, izvještava siol.net.

Mate Rimac je u Sloveniju udružio snage sa Samom Omerzelom, bivšim ministrom za infrastrukturu u vladi Alenke Bratušek, a obojicu će pomagati slovenska država.
Omerzel i Rimac od Ministarstva privrede dobit će zajedno 3,4 miliona eura, a novac će potrošiti na projekt Hyper E-Car Lab, piše portal.
Sredstva su dobili posredstvom poziva za sufinansiranje pilot projekata usmjerenih na razvoj za testiranje novih ili poboljšanih proizvoda koji se mogu svrstati u područja nacionalne strategije pametne specijalizacije.
O detaljima projekta ne može se službeno saznati puno.

U ministarstvu, na čijem je čelu Zdravko Počivalšek, objasnili su da je "svrha razviti visokotehnološku laboratoriju koja će omogućiti testiranje baterija, elektromotora i pogona te elektronike za baterije električnih automobila visokih kapaciteta".

Pritom su se Rimac Automobili i Omerzelovo preduzeće Lastinski Inženiring obavezali razviti i uspostaviti do 2021. godine poligon za testiranje baterija, pogonskog sklopa i implementaciju Big Data Ready.
Facebook Twitter Print