Život i umjetnost
Novi Appleov stolni računar košta i do 52.000 dolara
11.12.2019 07:36 | Indikator.ba
Apple je u utorak počeo prodavati svoj novi stolni računar Mac Pro, zajedno s varijabilnim cjenovnim opcijama koje mogu koštati i do 50.000 dolara.

Novi stroj, izgrađen u Austinu u Teksasu nakon što je Apple dobio tarifno olakšanje od Trumpove administracije, započinje s 5.999 dolara za specifikacije koje bi neki programeri, video urednici i fotografi mogli smatrati mizernim.

Potpuno napunjeno računalo košta više od 52.000 USD, a to isključuje opcionalne kotače od 400 dolara za lako kretanje stroja oko ureda.

Za neke profesionalne korisnike trošak novog Appleovog računara samo je dio poslovanja. Ali za većinu potrošača cijena Mac Pro-a je šokantna. Na društvenim medijima neki su promatrači brzo usporedili troškove s automobilom.

Bazni proizvod uključuje 256 gigabajta za pohranu, što je nisko za profesionalne računare u istom cjenovnom rangu. Opcija od 4 terabajta staje dodatnih 1.400 dolara. Osam tetrabajta nadogradnje dolazi kasnije, prema Appleovom web sajtu, ali cijena nije objavljena.

Povećanje računarske memorije s 32 gigabajta na 1,5 terabajta košta dodatnih 25.000 USD i glavni je razlog zašto cijena može preći 52.000 USD. Apple je rekao da inačica Mac Pro-a, dizajnirana za stajanje u podatkovnim centrima, košta dodatnih 500 USD, a predstavit će se kasnije. Mac Pro ne uključuje ekran. Apple je u utorak u prodaju stavio novi Pro Display XDR za 4.999 dolara.

Kompanija je također u utorak rekla da udvostručuje ponudu za povrat novca za Apple Card prilikom kupnje Appleovog hardvera na 6 posto do kraja godine. To bi takve kupnje moglo malo olakšati.
Facebook Twitter Print