Najbolji poslovni potez
Potez novembra: Sniženje cijene struje za privredu
20.12.2019 05:50 | Indikator.ba
Dogovor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede i Udruženja poslodavaca FBiH da se smanjenjem cijena električne energije zaštiti privreda najbolji je poslovni potez u novembru 2019.godine na osnovu analiza koje radi poslovni portal Indikator.ba.

Niže cijene primjenjivaće se od 1. januara 2020.godine.

Za najbolji posloni potez u BiH u jedanaestom mjesecu tekuće godine osim ovog bio je nominovan ugovor BH gasa i ArcelorMittala o garantovanju petogodišnjeg snabdijevanja ovog industrijskog kompleksa neophodnim energentom, o čemu su prergovori trajali punih šest mjeseci.

Najbolji poslovni potez u regiji napravila je najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviere odlukom da u 2020.godini u repozicioniranje portfelja prema ponudi i uslugama visoke dodane vrijednosti uloži 826 miliona kuna (110,96 miliona euro). Novac će između ostalog biti utrošen u izgradnju novih objekata, angažovanje sezonskih zaposlenika u Dubrovniku, digitalizaciju, energijsku učinkovitost...

Tokom novermbra najbolji potez u Evropi prema rangiranju Indikatora.ba je preuzimanje najvećeg telekomunikacijskog operatora u Bugarskoj koje je realizovala United Group vodeći telekomunikacijski i medijski operator u istočnoj Evropi. Akvizicija ćija vrijednost nije saopštena ubrzat će rast United Group, proširiti njenu geografsku prisutnost i potvrditi njen položaj regionalnog lidera u ovoj industriji. Podsjećamo: tokom marta ove godine investicioni fond BC Partners sa sjedištem u Njujorku i Londonu kupio je United grupu što je bila jedna od najvećih transakcija u regionu.

Kineski gigant u e-trgovini Alibaba na Dan samaca u novembru je za prvih devet sati poslovanja prodao robu u vrijednosti od 158,31 milijardi juana (22,63 milijarde američkih dolara) u čijoj kupovini je učestvovalo 500 miliona kupaca. Ostvareni pazar je za 25 posto veći u odnosu na prodaju u prvih devet sati na isti dan prošle godine. Time se po izboru ovog portala Alibaba pozicionirao na vrh ljestvice najboljih poslovnih poteza u svijetu u novembru 2019.godine.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print