Menadžment
The Banker: Jorgovanka Tabaković najbolji evropski i svjetski guverner
3.1.2020 16:44 | Indikator.ba
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković dobitnica je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje britanski magazin "Banker, saopšteno je iz NBS.

Ovaj mjesečnik, koji je deo "Financial Times" grupe, svake godine u januaru dodjelom nagrade Centralni bankar godine" odaje priznanje čelnicima centralnih banaka koji su sa najvećim uspjehom doprineli podsticanju rasta i stabilizaciji ekonomija svojih zemalja.

- Veliko je zadovoljstvo primiti vijest o ovakvoj nagradi od tako uglednog i uticajnog časopisa. Ali zadovoljna sam, prije svega, jer zahvaljujući rezultatima našeg rada građani Srbije bolje žive, lakše mogu da planiraju svoj život i poslove, a privrednici imaju predvidive i podsticajne uslove za poslovanje, izjavila je guvernerka Tabaković ovim povodom.

- I bez priznanja i pohvala ja mogu jedino ovako kako sam radila i do sada - u najboljem interesu svih, jer je NBS institucija koja mora da u mozaik složi sve pojedinačne interese. I ubuduće će svi naši napori biti usmjereni ka očuvanju postignute stabilnosti, stabilnoj i zdravoj ekonomiji i finansijskom sektoru, i iznad svega daljem unapređenju životnog standarda naših građana, poručila je guverenerka NBS.

Priznanje se dodjeljuje na osnovu odluke redakcije tog magazina i ankete sprovedene među bankarima i ekonomistima, i dodjeljuje se na globalnom nivou, kao i za Evropu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Aziju-Pacifik, Bliski Istok i Afriku.

U obrazloženju "Bankera" za dodjelu priznanja guvernerki Jorgovanki Tabaković navedeno je da se nalazi na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, i da je tokom tog perioda radila na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodila monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita.

"Danas je bankarski sistem Srbije visoko likvidan, profitabilan i dobro kapitalizovan, u velikoj mjeri zahvaljujući politikama i nadzoru NBS. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u prvoj polovini 2019. godine pokazatelj adekvatnosti kapitala ovog sektora bio je iznad 22 odsto, dok su krediti privredi rasli po stopi od 10 procenata godišnje", piše britanski magazin.

Dodaje da je tome doprinijela ekspanzivna monetarna politika i sve veće povjerenje u srpsku privredu, kao rezultat dobrog upravljanja NBS i vladinih institucija, i da se "može argumentovano tvrditi da je unaprijeđeni kvalitet aktive bankarskog sektora Srbije odigrao važniju ulogu u dostizanju ovog rezultata".

"U toj oblasti, NBS je, pod vođstvom gospođe Tabaković, ostvarila jedno od svojih najzapaženijih postignuća. Tokom 2019. godine učešće problematičnih kredita se kretalo na nivou od oko 5 odsto u odnosu na 22 procenta iz 2015. Ovaj nagli preokret u velikoj mjeri je zasluga rada NBS, koja je, u okviru šire Strategije za rješavanje problematičnih kredita, između ostalih mjera, u bankarski sistem uvela unapređenje računovodstvenih standarda i procjene kolaterala, sa velikim uspjehom".

U tekstu se napominje da je uprkos ovom uspjehu, NBS nastavila da unapređuje regulativu i nadzor da bi ojačala prudencijalni okvir u Srbiji.

"Tu spadaju regulatorne inicijative usvojene u decembru 2018. kojima se ograničava bankarski portfolio dugoročnih gotovinskih i potrošačkih kredita. Usvojena su i ograničenja stepena kreditne zaduženosti fizičkih lica. Pored toga, NBS je pokrenula i anketu o izloženosti srpskih kreditora zajmoprimcima na tržištu koji se ne štite od deviznog rizika. Na taj način, NBS će imati bolji uvid u to kako banke prockenjuju zaštitu od deviznog rizika svojih klijenata i kako onda finansijske institucije upravljaju tim zajmovima".

List takođe konstatuje da je u oktobru 2018. NBS pokrenula sistem za instant plaćanja koji obuhvata transakcije u vrijednosti do 300.000 dinara (2,849 dolara).
Facebook Twitter Print