Politika i društvo
Uključene i banke: Zahuktava se izgradnja Koridora Vc u Hercegovini
4.1.2020 07:39 | Indikator.ba
U JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar 16. januara bit će održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konsultanti, a na kojem će se moći upoznati sa tenderiranjem za ugovore na izgradnji dionica Koridora Vc u Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Preduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati).
Natjecanje za ove ugovore očekuje se da počne 31. marta 2020. godine, a tender za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine.

Osim tendera za izvođenje radova, raspisat će se i tender za konsultantske usluge nadzora nad ovim dionicama.

Autoceste FBiH iskoristit će sredstva zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 97,2 miliona EUR i zajma od Europske investicijske banke (EIB) u istovjertnom iznosu za finansiranje izgradnje ovih prioritetnih dionica.
Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 miliona EUR, bit će osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sredstava poslodavca.

Ukupni procijenjeni trošak radova i konsultantskih usluga za pomenute tri dionice iznosi 540 miliona EUR.

Osim toga, očekuje se da će 16. marta 2020. godine početi tenderiranje za
dionicu Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara.

Finansiranje ove dionice predviđeno je zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60,0 miliona eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 miliona EUR, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 miliona EUR.
Facebook Twitter Print