Politika i društvo
Na snagu stupili stroži standardi za emisije C02 novih automobila i kombija
6.1.2020 07:17 | Indikator.ba
Nova Uredba Evropske unije kojom se postavljaju stroži standardi efikasnosti emisije CO2 za nova lična vozila i nova lagana privredna vozila (kombi vozila) u EU stupila je na snagu 1. januara 2020. godine.

Proizvođači će sada morati ispuniti nove strože ciljeve postavljene za flotu prosječnih emisija novih automobila i kombija registriranih u datoj kalendarskoj godini.

Do 2025. proizvođači će morati smanjiti emisije za cijelu flotu za 15% za automobile i kombije, u odnosu na nivo 2021. godine. Do 2030. godine oni će trebati postići smanjenje od 37,5% za automobile i 31% smanjenja za kombije.

Prometni sektor EU-a nije zabilježio značajan pad emisija stakleničkih plinova od 1990. Podaci iz Evropske agencije za okoliš pokazuju da od svih prometnih sredstava u EU-u, cestovni promet stvara najveći udio stakleničkih plinova (72,9% u 2016.) i odgovoran je za oko 20% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU.

Uredba također uključuje mehanizam za poticanje uvođenja vozila sa nultom i niskom emisijom, na tehnološki neutralan način.
Nova uredba smanjit će troškove potrošnje goriva za potrošače i ojačati konkurentnost automobilske industrije u EU-u, te istovremeno potaknuti zapošljavanje i pridonijeti postizanju obaveza EU prema Pariškom sporazumu.

Nova pravila predviđaju gladak prijelaz prema mobilnosti s nultom emisijom, omogućujući dovoljno vremena za prekvalifikaciju radnika u automobilskom sektoru i šalju jasan signal potencijalnim investitorima na polju infrastrukture tankovanja i punjenja.
Facebook Twitter Print