Najbolji poslovni potez
Stotinu miliona eura za zabavu u Lukavcu najbolji poslovni potez u decembru
10.1.2020 07:12 | Indikator.ba
Predstavljajući projekat izgradnje zabavnog parka u Lukavcu - čija bi realizacija trebalo da počne u proljeće 2020. godine a u koji će uložiti 100 miliona euro - Mohamed Farrag, vlasnik kiparske kompanije Farrag Fun World napravio je najbolji poslovni potez u decembru minule godine u Bosni i Hercegovini, objavio je Indikator.ba.

U najužoj konkurenciji za najbolji poslovni potez u posljednjem mjesecu 2019.godine bilo je i potpisivanje memoranduma o saradnji projekta ENABLE – BiH i AS Holdinga iz Tešnja s ciljem smanjenja jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet. Među tri poteza koji su tretirani u konačnom rangiranju bila je i deblokada 120 miliona KM u Elektroprenosu BiH čime se stvara mogućnost za investiranje tog novca u prioritetne projekte razvoja elektroprenosne mreže.

Izbor turske kompanije Ćengiz za izgradnju druge cijevi kroz tunel Karavanke, odnosno investiciju od 98,6 miliona euro, a što je posao godine u Sloveniji, analitičari portala Indikator.ba izabrali su za najbolji poslovni potez u regiji tokom decembra netom okončane godine.

Najbolji poslovni potez u Evropi uistom mjesecu prema portalu Indikator.ba je iznajmljivanje odjeće švedske modne kompanije H&M što je njen odgovor na sve češće napade na modne industrije zbog otpada i zagađenja pričinjenih u procesu proizvodnje. Za sedmično iznajmljivanje jednog 50 artikala plaća se 37 američkih dolara. Testiranje ove usluge u decembru je započelo u Stokholmu, a iz kompanije najavljuju da će je proširiti i na ostali dio trgovačke mreže.

Akvizicija francuskog modnog giganta LVMH kojom je za 16,2 milijarde američkih dolara preuzeo luksuzni američki brend nakita Tiffany & Co kao najveća u istoriji u domenu luksuznih brendova najbolji je poslovni potez u svijetu u dvanaestom mjesecu minule godine.

Portal Indikator.ba će na osnovu mjesečnih rang lista najboljih poslovnih poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta u narednih nekoliko sedmica objaviti i rezultate izbora za "Najbolji poslovni potez u 2019.godini". Taj izbor će biti obavljen u saradnji sa članovima konsultantskog tima na čijem čelu je prof. dr. Maks Tajnikar, profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, ugledni biznismen i raniji ministar u Vladi Republike Slovenije za poduzetništvo.

U saradnji sa partnerima, među kojima je i Privredna komora Federacije BiH, Indikator.ba u Sarajevu će upriličiti svečanu dodjerlu priznanja "Najbolji poslovni potez".

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print