Politika i društvo
Mala bh. opština uvela besplatan prevoz i pretekla Luksemburg
11.1.2020 13:48 | Indikator.ba
Uskoro, odnosno 1. marta, Luksemburg će postati prva zemlja u svijetu u kojoj će javni prevoz biti besplatan, a nekoliko mjeseci ranije, odnosno već u ponedjeljak, ovu povlasticu svojim građanima donosi Prozor-Rama.

Mala opština u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), koja je tokom posljednjeg popisa brojala 14.280 stanovnika, time je, kako poručuju njeni nadležni, postala jedinstvena u BiH.

Uslovi za ovu povlasticu za putnike stekli su se organizovanjem opšinskog preduzeća "Javni prijevoz", za čije je potrebe obezbijeđeno šest autobusa, a slijedi nabavka još dva.

- U to poduzeće smo uložili znatna sredstva i opremili ga finim autobusima, prikladnim za naše terene. Osigurali smo im i zgradu, te organizirali autobusni kolodvor koji također u našoj općini nije postojao, rekao je za Nezavisne novine Josip Juričić, pomoćnik opštinskog načelnika, inače jedan od autora ovog projekta.

Projekat, kako je naveo, u praksi donosi mogućnost nesmetanog dolaska njihovih žitelja iz seoskih sredina prema sjedištu opštine, ali i putovanje prema drugim dijelovima Prozora-Rame.

- Prvi put građani općine Prozor-Rama imaće stvarni javni prijevoz, namijenjen njima. Mi već imamo organiziran besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednje škole u Prozoru-Rami, a stvoreni su materijalni uvjeti, odnosno imamo vozače i autobuse, da organiziramo i besplatan prijevoz građana, naveo je Juričić.

Procjene su da će to opštinu na godišnjem nivou koštati 100.000 maraka, a ta sredstva su ove godine već uvrštena u budžet.
Facebook Twitter Print