Politika i društvo
Bevanda: Moguće povećanje plata za 4,5% u institucijama BiH
13.1.2020 17:12 | Indikator.ba
Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda najavio je mogućnost da osnovica plate u zajedničkim organima bude povećana za 4,5%, te dodao da su sve veći pritisci sindikata da se to dogodi nakon sedam godina.

Bevanda je naveo da je usvajanjem proračuna za 2019. godinu ostvarena mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i najavio da će se to početi isplaćivati uz januarske plate.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa da se osnovica vrati na onaj nivo na kom je bila 2012. godine kada je snižena za 4,5%.

- Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koje je Vijeće ministara imalo s njima, kada su smanjene plaće i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Prošlo je sedam godina i sve češća su pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak - rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

On je dodao da je siguran da niko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.

- To je odluka koju donosi Vijeće ministara na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti da li će biti prihvaćena ova inicijativa - rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Bevanda smatra i da povećanje fiskalnog okvira od 30 mil KM "i nije neko veliko povećanje", navodeći kao primjer činjenicu da institucije BiH imaju budžet približan onom u Kantonu Sarajevo ili trećinu ili četvrtinu onoga što se potroši u entitetima.
Facebook Twitter Print