Kompanije i tržišta
U Drvaru pokrenut pogon Yumca, posao za 100 žena
14.1.2020 05:59 | Indikator.ba
U Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije u kojem će biti zaposleno 100 radnika. Iako još nije zvanično otvoren, proizvodni pogon firme "Yumco" iz Vranja već radi punom parom.

Pogon vranjanskog "Yumca" smješten je u rekonstruiranom objektu nekadašnje pekare. U prva tri mjeseca radnice kroz proizvodnju manjeg opsega prolaze obuku i trenutno ih je 80, a do kraja mjeseca bit će ih još dvadeset.

- Onda ćemo da imamo zaokružen proces proizvodnje, kompletno, od krojnice do finalne proizvodnje. Trenutno radimo za ''Yumca'' neke mantile. Za dan-dva nam stiže novi nalog: radna odijela i onda ćemo da krenemo, kompletno svi će da budu uposleni, priča Dragan Pavlović, rukovoditelj pogona "Yumco" u Drvaru

- Tvornica "Yumco" Drvar je formirana i obnovljena uz pomoć Vlade Republike Srbije. Ovim otvaranjem se rješava jedan dio nezaposlenih žena. Nažalost, još uvijek ih mnogo čeka posao, kaže Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).
Uz osiguranje egzistencije, tvornica ovim ženama znači puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje, izvijetila je Federalna televizija.
Facebook Twitter Print