Politika i društvo
EU pokreće "Green Deal" paket vrijedan najmanje trilion eura
14.1.2020 10:33 | Indikator.ba
Evropska unija otkrit će sljedeće sedmice plan ulaganja namijenjen mobiliziranju najmanje 1 trilion eura tokom sljedeće decenije za klimatski neutralne ekonomiju.

Plan ulaganja u održivu Evropu bit će finansijski stup Green Deala, sveobuhvatne strategije za uklanjanje stakleničkih plinova do sredine stoljeća. Evropska komisija, izvršna ruka bloka, želi sastaviti niz novih političkih inicijativa s postojećim alatima i osigurati koherentan okvir koji će podstaći ulaganja u svakom uglu EU-a, navodi se u nacrtu dokumenta koji je objavio Bloomberg News.

"Budžet EU i povezani instrumenti pokrenut će najmanje 1 trilion eura održivih investicija", navodi se u dokumentu Komisije koji će biti usvojen 14. januara. "Međutim, trebat će još više da se savladaju predstojeći izazovi. Javne finansije trebaju biti vodeće u tome, ali privatni akteri morat će ih osigurati".

Plan ulaganja u održivu Europu ima za cilj: povećati finasfiranje tranzicije, s tim da budžet EU-a posvećuje najmanje 25% klimi, što je rekordan udio, osigurati da finansijske institucije i privatni investitori imaju alate za pravilno prepoznavanje održivih ulaganja, pritisnuti dodatno privatno finandiranje korištenjem budžetskog jamstva EU-a (fond InvestEU uložit će 280 milijardi eura privatnih i javnih ulaganja u 2021.-2030), pretvoriti Evropsku investicijsku banku u klimatsku banku (kreditna ruka EU će udvostručiti zajmove povezane s klimom).

Strategija EU za nultu emisiju znači usmjeravanje ekonomske budućnosti bloka čišćenjem okoliša i kretanjem ka potezu koji je daleko ambiciozniji od mjera koje drugi veliki emiteri razmatraju protiv globalnog zatopljenja.

Prelazak na klimatsku neutralnost započeo bi ove godine i uključivao bi stroža ograničenja emisija za industriju od automobila do hemikalija, preuređene poreze na energiju, ekološki poljoprivredu, nova pravila o državnim potporama za tvrtke i eventualno porez na uvoz okoliša. Sve, od finansija do uređenja gradova, trebalo bi postati održivije.

S američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji namjerava izvući najveću svjetsku ekonomiju iz Pariškog klimatskog sporazuma, a Kina, najveći zagađivač na svijetu, još uvijek gradi više elektrana na ugljen nego ostatak svijeta ukupno, Evropa želi iskoristiti inicijativu u globalnoj kampanji za suzbijanje učinaka klimatskih promjena - i kladi se da će to donijeti dividendu u smislu radnih mjesta i ekonomskog rasta.

Međutim, troškovi tranzicije u EU vrtoglavi su. Prema procjenama Komisije, postizanje postojećih ciljeva, koji uključuju smanjenje emisija za najmanje 40% do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine, zahtijeva dodatni trošak od 260 milijardi eura godišnje.

Ulaganja u održivost su otežana regulatornom nesigurnosti, rascjepkanim tržištem, neuspjehom koordinacije i ograničenim pristupom finansiranju.
Facebook Twitter Print