Politika i društvo
Elektronsko evidentiranje oduzete imovine u primjeni od 1. januara
22.1.2020 06:30 | Indikator.ba
Primjena Modula za evidentiranje oduzete imovinske koristi/imovine stečene izvršenjem krivičnog djela u sudovima i tužilaštvima počela je 1. januara 2020. godine, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH).

Cilj primjene modula je olakšavanje postupaka provjere i dostave podataka u predmetima u kojima je tužilaštvo predložilo, a sud donio odluku o oduzimanju bespravno stečene imovine.

– Ključno pitanje za sprečavanje kriminala je sprečavanje da kriminalci profitiraju od nezakonitih aktivnosti. Za svaku zemlju je najvažnije da prekine funkcionisanje kriminalnih grupa i da ih obeshrabri oduzimanjem dobiti koju ostvare kriminalnim radnjama – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, podaci o izvršenju sudskih presuda kojima je izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene činjenjem krivičnog djela, su presudni za smisleno prikupljanje pravosudnih podataka i njihovu obradu.

Iz VSTV-a ističu kako je uspostava Modula za evidentiranje oduzete imovinske koristi/imovine stečene izvršenjem krivičnog djela vrlo važan segment sveukupnih nastojanja da se ova oblast u BiH aktualizira i pozicionira u sami vrh prioriteta rada pravosuđa i svih ostalih subjekata krivičnog gonjenja.

Istovremeno, preciziraju da će se primjenom ovog modula na nivou svakog tužilaštva i suda, odnosno, nosioca pravosudne funkcije tačno znati koliko je bilo finansijskih istraga, privremenih i trajnih oduzimanja imovine, koje vrijednosti i u kojim postupcima za pojedina krivična djela, uz sve podatke o osobama osumnjičenim, optuženim i osuđenim za ta krivična djela.

-Novi modul može poslužiti kao primjer najbolje prakse drugim zemljama u regionu koje trebaju da izgrade slične mehanizme – istakao je dr Eldan Mujanović koji je podržao rad na izradi modula.

Modul je razvijen uz finansijsku podršku Evropske unije, a Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je obezbijedila stručni doprinos.
Facebook Twitter Print