Politika i društvo
Davos 2020: Banke ne misle prestati raditi s velikim zagađivačima
22.1.2020 10:30 | Indikator.ba
Čelnici velikih banaka i drugih finansijskih institucija odbacili su prijedloge da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena i oduprli su se pozivima da trebaju odbiti rad s klijentima koji su glavni zagađivači.

Komentari su uslijedili na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u utorak, nakon što je klimatska aktivistica Greta Thunberg ukazala na tvrtke za koje je rekla da ne rade dovoljno, izviejstio je Financial Times.

Mike Corbat, izvršni direktor Citibank-a, rekao je da nije posao banaka osigurati da tvrtke usvajaju ekološki prihvatljive poslovne modele jednostranim odricanjem od finansijskih sredstava za onečišćavajuće poslove.
"Ne želim biti oštar kraj koplja, što znači da ne želim biti onaj koji govori [tvrtkama] ili provodi standarde u industriji ili biznisima", rekao je.
Dodao je: "Ne želim biti osoba koja diktira pobjednike i gubitnike. Posao banke je podržati zajednice u kojima posluje. To nije diktiranje rezultata".

David Solomon, izvršni direktor Goldman Sachsa, koji je nedavno radio na početnoj javnoj ponudi naftne kompanije Saudi Aramco, rekao je da njegova banka neće "povući crtu" odbijajući savjetovati klijente koji su glavni zagađivači.
"Ako tražite liniju, ne postoji linija. Dogodila se tranzicija koja je u toku, a moje je mišljenje da će to biti multidecenijski prijelaz gdje vidimo promjene u načinu na koji ljudi raspoređuju kapital", rekao je Solomon tokom panel diskusije.
"Ne bismo li trebali prikupiti novac za tvrtku koja je kompanija koja proizvodi ugljik ili fosilna goriva? Odgovor je ne, to nećemo [prestati raditi]".

Brian Duperreault, izvršni direktor AIG-a, ponovio je liniju Solomona: iako je naglasio da AIG prihvaća održivost (djelomično pod pritiskom vlastitih zaposlenika), također je rekao da još nije spreman nametnuti pokrivač zabrane pružanja osiguranja za ugljene tvrtke.
Umjesto toga, rekao je na panelu u Davosu kako je još uvijek spreman pomoći "dobrim" kompanijama koje koriste ugljen i aktivno se trude prijeći na manje štetne vrste poslovanja, jer želi potaknuti "prijelaz" na bolje ponašanje.

No drugi upravljači imovinom, poput Hiromichi Mizunoa, glavnog investicijskog službenika japanskog Vladinog fonda za penzijska ulaganja, zauzeli su drugačije mišljenje. On je rekao da je sada važno da menadžeri imovine podržavaju zelene finansije, bez obzira na pritisak potrošača ili vladina pravila.
Facebook Twitter Print