Kompanije i tržišta
"Kralj banana" Izet Rastoder kupio licence Adria Airwaysa
23.1.2020 14:17 | Indikator.ba
Slovenačka kompanija Air Adriatic, u vlasništvu biznismena crnogorskog porijekla Izet Rastodera, kupila je propalog avio-prevoznika Adria Airways za 45.000 eura, prenosi ExYu Aviation.

Uvoznik i prodavač banana, kao i biznismen nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin certifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije za koju će nabaviti dva aviona. Međutim, poslovni čovjek rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prijevoznika sa sjedištem u Ljubljani.

Na aukciji za Adrijinu imovinu su učestvovale tri kompanije. Osim Air Jadrana, tu su bili i Komforia, hrvatsko preduzeće koje je registrovano i u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota Adria Airways-a Dejana Slodeja.

Posljednjih dana u medijima se govorilo o interesu grupe ulagača povezanih sa ruskim proizvođačem aviona Sukhoi, Sukhoi Civil Aircraft Company, koji se još lani zanimao za strateško partnerstvo sa Adrijom Airways. Ali, očito da su se ovi ulagači predomislili.

Adria Airways bankrotirala je u oktobru poršle godine. Aviokompanija, koju je država 2016. prodala njemačkom finansijskom fondu 4K, već duže vrijeme se suočava s finansijskim poteškoćama.
Nakon akvizicije teškoće su se produbile iako su novi vlasnici najavili rast, dokapitalizaciju i novog strateškog partnera.
Facebook Twitter Print