Ekonomija
Prvi put u 16 godina: ECB će provesti reviziju strategije svoje montarne politike
23.1.2020 17:07 | Indikator.ba
Upravno vijeće Europske centralne banke (ECB) nije promijenilo svoju monetarnu politiku na današnjem sastanku. I kamatne stope i program otkupa vrijednosnih papira ostaju nepromijenjeni. Međutim, Vijeće je odlučilo preispitati strategiju monetarne politike ECB-a.

Upravno vijeće odlučilo je provesti reviziju strategije monetarne politike ECB-a, što će biti prvi takav pregled u 16-godišnjoj istoriji banke.

Planirani strateški pregled trebao bi sadržavati razmišljanje o ciljanoj inflaciji i kakva je uloga koju bi banka mogla igrati u borbi protiv klimatskih promjena.

- Budući da naše ekonomije prolaze duboke promjene, vrijeme je za reviziju strategije kako bismo osigurali da izvršimo svoj mandat u najboljem interesu Europljana, rekla je predsjednica ECB Christine Lagarde.

Upravno vijeće će pregledati kako je strategija monetarne politike podržavala ispunjavanje mandata ECB-a prema Ugovoru tokom godina i razmotriti treba li neke elemente strategije prilagoditi.

Kvantitativna formulacija cjenovne stabilnosti, zajedno s pristupima i instrumentima kojima se postiže stabilnost cijena, bit će istaknute u ovoj vježbi.
Revizija će također uzeti u obzir kako druga razmatranja, poput finansijske stabilnosti, zaposlenosti i održivosti okoliša, mogu biti relevantna u provođenju mandata ECB-a.
Upravno vijeće preispitaće učinkovitost i potencijalne nuspojave alata monetarne politike razvijenih u posljednjem desetljeću.

Istražit će kako se trebaju ažurirati ekonomske i monetarne analize putem kojih ECB procjenjuje rizike po stabilnost cijena, također s obzirom na tekuća i nova kretanja. Konačno će pregledati svoje komunikacijske prakse.

Očekuje se da će postupak biti okončan do kraja godine.

Inače, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja u eurozoni ostaje nula posto, dok kamatna stopa na instrumentu graničnog zajma i graničnog limita iznosi 0,25 posto, odnosno 0,50 posto.

Upravno vijeće ECB-a i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima sve dok izgledi za inflaciju projekcijskog horizonta ne budu pouzdano blizu dva posto.

ECB će i dalje kupovati vrijednosne papire u iznosu od 20 milijardi eura mjesečno.
Facebook Twitter Print