Tržište kapitala
Cijena paladija premašila cijenu zlata
23.1.2020 18:27 | Indikator.ba
Cijena paladija premašila cijenu zlata Unca paladija sada košta više i od zlata, a pritisci koji utječu na rast njezine cijene vjerojatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC Gospodarstvo / Novac | 23. 01. 2020. u 08:41 Bljesak.info 1 Foto: The Assay / Ilustracija 0 Kopirati

Cijena plemenitog metala paladija porasla je u protekle dvije sedmice 25 posto na svjetskim tržištima, dosegnuvši 2.500 dolara za uncu, što je i dvostruko više nego prošle godine.
Unca paladija sada košta više i od zlata, a pritisci koji utječu na rast njene cijene vjerovatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC.

Paladij je sjajni, bijeli metal iz iste grupe kao i platina, rutenij, rodij, osmij i iridij.
Većina svjetskog paladija dolazi iz Rusije i Južnoafričke Republike, a ekstrahira kao nusproizvod prilikom vađenja drugih metala, obično platine i nikla. Taj plemeniti metal je ključna komponenta katalitičkih pretvarača, koji su dio ispušnog sistema automobila koji kontrolira emisije plinova, a nalazi se uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima.

Više od 80 posto paladija koristi se u tim uređajima koji pretvaraju otrovne plinove, poput ugljičnog monoksida i dušikovog dioksida, u manje štetne dušike, ugljične diokside i vodenu paru.
U manjoj mjeri se koristi u elektronici, stomatologiji i nakitu.

Cijena je porasla prvenstveno jer potražnja za paladijem nadmašuje ponudu, što traje već duže razdoblje.
Predviđa se da će količina proizvedenog metala u 2019. godini biti ispod globalne potražnje već osmu godinu uzastopno. Budući da je taj metal sekundarni proizvod ekstrakcija platine i nikla, rudari nemaju fleksibilnost za povećanjem proizvodnje paladija s obzirom na rast cijena.

Južnoafrička republika, koja proizvodi oko 40 posto svjetskih potreba, priopćila je prošle sedmice kako se proizvodnja metala te grupe, uključujući paladij, u nvoembru smanjila za 13,5 posto u odnosu na godinu ranije, prenosi Hina.
Facebook Twitter Print