Kompanije i tržišta
Osijek će biti prvi grad u Hrvatskoj sa 5G mrežom, i to do kraja godine
23.1.2020 18:32 | Indikator.ba
Sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska, pozdravili su Vladino određivanje Osijeka za prvi 5G grad u Hrvatskoj, očekujući i da će to Osijeku i Slavoniji, kao i široj zajednici, donijeti unapređenje poslovanja i razvoj.

Vlade je na sjednici u četvrtak zaključkom odredila Grad Osijek prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. decembra 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.
Tu odluku podržavaju i iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, ističući da je Osijek već jedno od važnijih središta IT-ja u Hrvatskoj.

- Vjerujemo da će to ICT i široj poslovnoj zajednici omogućiti unapređenje poslovanja, a brza implementacija novih mobilnih tehnologija, uključujući i 5G, iznimno je važna zbog dramatičnog rasta korištenja mobilnog pristupa internetu te stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj, komentiraju za Hinu iz HT-a.

Ističu i da je HT tokom provedbe modernizacije mobilne mreže već postavio preduvjete za 5G mrežu na području cijele Hrvatske, pa i u Osijeku, gdje trenutno imaju osam lokacija već pripremljenih za 5G mrežu i gdje vrše tehnička testiranja.
Iz telekoma A1 Hrvatska ocijenili su da je odluka o Osijeku kao prvom 5G gradu strateška iznimno važna za Hrvatsku, jer će otvoriti vrata industriji 4.0 odnosno omogućiti još snažniji razvoj ICT industrije, startup zajednice, poljoprivrede, turizma i gospodarstva općenito kroz najmodernije tehnologije.

Napominjući da su sudjelovali u radu stručne radne grupe za odabir 5G grada, iz Tele2 Hrvatska otkrivaju da u Osijeku planiraju, uz aktivnu podršku lokalne zajednice, uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom, za koju bi država trebala osigurati dostupnost spektra u 3,5 GHz frekvencijskom području.
Facebook Twitter Print