Kompanije i tržišta
United Group finansira akviziciju Vivacoma izdavanjem obveznica
24.1.2020 12:06 | Indikator.ba
Nizozemska telekomunikacijska i medijska kompanija United Group namjerava izdati fiksnu i promjenjivu obveznicu u iznosu od 1,05 milijardi eura do 2026. i obveznicu s fiksnom kamatnom stopom od 575 miliona eura do 2028. godine kako bi finansirala akviziciju Bugarske telekomunikacijske kompanije (BTC) i refinansirala prethodno izdanje, pokazuju podaci agencije za ocjenjivanje Moody''''s Investor Service.

Moody''''s je dodijelio ocjenu B2 za oba predložena izdanja, navodi se u saopćenju početkom ove sedmice.

Nadalje, Summer Bidco namjerava ponuditi "plati ako možeš" (PIC) obveznicu (170 miliona eura) do 2025. Summer Bidco i United Group dio su Adrie Midco.

Emisija od 1,05 milijardi eura i PIC od 170 miliona eura United Group iskoristit će za finansiranje kupnje BTC-a, koji posluje pod robnom markom Vivacom.
Obveznice od 575 miliona eura, koje treba da dospiju 2028., koristit će se za refinansiranje izdanja slične veličine, a dospijevaju 2022. godine.

"Dok će se opterečenje Adrie povećati na oko 5,8 puta 2020. godine nakon akvizicije Vivacoma, očekujemo da će tvrtka smanjiti teret ispod 5,5x do 2021. godine, a što će biti podržano održivim prihodima i perspektivom rasta EBITDA", kazao je Agustin Alberti, Moody''''s-ov potpredsjednik i vodeći analitičar za Adria regiju, navodi se u saopćenju.

U nvoembru prošle godine United Group je saopćio da je pristao kupiti BTC, ali nije otkrio cijenu transakcije.

BTC, koji u Bugarskoj ima više od 1,8 milijuna kupaca, natječe se s A1 Bugarska, jedinicom A1 Telekoma Austria, i Telenor Bulgaria, jedinicom PPF grupe u češkom vlasništvu.
Facebook Twitter Print