Ekonomija
Davos 2020: WEF okupio konzorcij za upravljanje digitalnom valutom
24.1.2020 15:40 | Indikator.ba
Svjetski ekonomski forum (WEF) pokrenuo je globalni konzorcij za upravljanje digitalnom valutom, okupljajući tehnološke firme, finansijske institucije, vlade, tehničke stručnjake i nevladine organizacije.

Pojava digitalnih valuta u bezbroj različitih oblika - od Bitcoin-a preko Facebookove Libre do alternativa koje su izdale središnje banke - ostavila je međunarodnu zajednicu da se izbori za izgradnju prikladnog, integriranog regulatornog sistema.

Predstavljen u Davosu, novi konzorcij želi se suočiti s izazovom međunarodnog pristupa s više dionika koji uključuje i javni i privatni sektor.

Konzorcij će tražiti načine za borbu protiv rascjepkanog regulatornog sistema, fokusirajući se na efikanost, brzinu, interoperabilnost, inkluzivnost i transparentnost. Partneri će nastojati osmisliti set vodećih načela za podršku javnim i privatnim akterima koji rade na oslobađanju potencijala digitalnih valuta.

Mark Carney, guverner Banke Engleske, kaže: - Presudno je da svaki okvir digitalnih valuta pruži sigurnost, efikasnost i legitimitet plaćanja istovremeno osiguravajući poštenu i otvorenu konkurenciju. Pozdravljamo platformu Svjetskog ekonomskog foruma koja će pomoći razvijanju snažnog okvira upravljanja za uključivanje putem digitalnih valuta.

David Marcus, voditelj Calibra, član Odbora Libre, dodaje: - Slažemo se da je dobra regulacija važna za uspjeh i sigurno usvajanje platformi digitalne valute i veselimo se što ćemo i dalje sudjelovati u ovom konstruktivnom razgovoru.
Facebook Twitter Print