Ekonomija
Ukupan prihod brzorastućih kompanija 13 milijardi KM
24.1.2020 16:19 | Indikator.ba
Ukupni prihod 1.320 brzorastućih kompanija u BiH u 2018. godini iznosio je 13 milijardi KM što je za 27,2 odsto više nego godinu ranije, dok je njihov izvoz iznosio 2,4 milijarde KM i veći je za 26,4 odsto u odnosu na 2017.

U 2018. godini kompanije koje su identifikovane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 lica, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenih za 13,9 odsto, rezultati su projekta "Brzorastuće kompanije" koji sprovodi magazin Poslovne novine.

Top 10 brzorastućih kompanija u BiH dolazi iz devet različitih sredina, a na prvom mjestu je sarajevska firma “Demus” sa 7,243 odsto složenom godišnjom stopom rasta, dok je na drugom mjestu kompanija Kompas trejd iz Visokog, koja, takođe, obavlja djelatnost savjetovanja u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, sa 5,797 odsto složenom godišnjom stopom rasta.

Firma Cereks iz Prnjavora, registrovana u djelatnosti trgovine na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, treća je brzorastuća kompanija sa 4,956 odsto složenom godišnjom stopom rasta, saopšteno je iz Poslovnih novina.

- Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Akvalab plus, dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica – Balu i Sućo, koje se bave nespecijalizovanom trgovinom na veliko, odnosno proizvodnjom karoserija za motorna vozila, te prikolica i poluprikolica, navedeno je u izvještaju projekta.

Sedma na listi je kompanija Sankta domenika iz Posušja koja je registrovana u djelatnosti trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo, a osma je Preventiv iz Mostara, registrovana u djelatnosti agenata i posrednika osiguranja.

Na devetom mjestu brzorastućih kompanija u BiH je prijedorska firma Eks-solušns, koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih dijelova, a deseta je “Abi BS” iz Kaknja koja se bavi drumskim prevozom robe.

- Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im trebalo posvetiti posebnu pažnju, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog okruženja, tako i kroz strateške programe podrške njihovom uspostavljanju i održivosti, istaknuto je u saopštenju
Facebook Twitter Print