Ekonomija
Polovina ulaganja EBRD-a u prošloj godini bila u zelenu ekonomiju
24.1.2020 17:41 | Indikator.ba
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je kako je prošle godine uložila 4,6 milijardi eura u projekte prelaska na zelenu ekonomiju. To čini gotovo polovinu ukupnog iznosa ulaganja, najviše od početka tranzicije u 2015. godini.

Naime, 2015. godine, prilikom zaključivanja pariškog klimatskog sporazuma, banka je najavila da će do 2020. povećati svoj udio u ulaganjima u projekte zelene ekonomije s 25 na 40 posto godišnje. U 2019. godini njihov je udio dosegao 46 posto od ukupno uloženih 10,1 milijardi eura, izvijestio je EBRD.

- Ukupni iznos zelenih investicija i njihov udio u ukupnim ulaganjima najveći je otkako je EBRD pokrenuo program potpore državama članicama u prelasku na ekonomiju s niskim udjelom ugljika i klimom. Do sada su zaključeni investicijski ugovori za preko 1.900 zelenih projekata vrijednih 34 milijarde eura koji bi trebali smanjiti emisiju ugljika za 102 miliona tona godišnje, priopćila je banka.

Ukupno su prošle godine finansirali 2,2 gigavata u novim postrojenjima za obnovljive izvore energije, stoji u priopćenju. Zelene investicije gotovo su se udvostručile u regiji Srednje i Istočne Europe i gotovo su se utrostručile u jugoistočnoj Europi.

Oni već pripremaju novu petogodišnju strategiju koja će dioničarima biti predstavljena na godišnjoj skupštini u maju. Kao dio priprema, EBRD povećava finansiranje projekata u državama članicama i najavljuje novu zelenu strategiju, s ambicioznijim klimatskim ciljevima za petogodišnje razdoblje nakon 2020. godine.
Facebook Twitter Print