Kompanije i tržišta
U laboratorijima grudske Violete niče nova Lasta
25.1.2020 06:15 | Indikator.ba
Lijepa vijest za posustalu hercegovačku, pa i bosanskohercegovačku ekonomiju, stiže iz Gruda gdje se u laboratorijima i uredima tvrtke Violeta d.o. o. kreiraju nova tehnologija i proizvodni programi tvornice Lasta Čapljina.

Lastin brend metodom slobodne pogodbe, u junu prošle godine, kupila je Violeta d. o. o. iz Gruda.
Definitivno preuzimanje uslijedilo je početkom novembra. Tom prilikom najavljeni su rekonstrukcija pogona, modernizacija i automatizacija proizvodnje.

U međuvremenu stručnjaci iz Violete, od građevinaca do tehnologa, detaljno su sagledali stanje i na kraju zaključili: Mora se promijeniti cijeli krov, cijeli pod, sve fasade, instalacije i tehnologija. Sve je dotrajalo, potrebne su inovacije da bi se cijenom i kvalitetom moglo konkurirati na europskom tržištu, piše Radio Čapljina.

Drugim riječima kazano, od nekadašnjeg giganta prehrambene industrije koji je u proteklih tridesetak godina tavorio i propadao, ostat će samo kostur i ime, koje je i privuklo menadžment Violete.
Realizacija programa Lastine reanimacije počela je u Violetinom građevinskom uredu, nastavila se u službama za istraživanja i analize tržišta, te laboratoriju.
Prema onome što se vidi na licu mjesta, Violeta je u projekt ulaska u prehrambenu industriju angažirala svoje i ljudske i materijalne resurse. Za obične promatrače zasad su vidljivi samo radovi na krovu tvornice na rubu Čapljinskog polja, ostalo tek slijedi, piše Radio Čapljina.

- Imamo velike planove s Lastom, sad se rade projekti, rade se planovi, rade se istraživanja tržišta, želimo raditi serijsku proizvodnju keksa. Međutim, ako nije veliko tržište, ako nisu velike serije, to nije serijska proizvodnja, tako da još sagledavamo mogućnosti. Angažirali smo i konsultante, jedan je iz SAD-a, drugi iz Francuske, tako da ćemo s njima vidjeti što se radi na velikim tržištima, koja je tehnologija najmodernija i najnovija i koji su proizvodi budućnosti. Svakako da ćemo zadržati najvažnije, tradicionalne Lastine proizvode, ali ćemo ih sigurno unaprijediti, oplemeniti i s novim tehnologijama pakiranja poboljšati, kazao je Petar Ćorluka, direktor Violete, te podcrtao:

- U našim pogonima mogli ste vidjeti koji je nivo organizacije, nivo proizvodnje, tehnologije i kontrole kvalitete, još viši nivo želimo napraviti u prehrambenoj industriji. Nećemo žuriti, ali idemo sigurnim koracima prema tom cilju.

Treba naglasiti da smo u kreiranju novog Lastinog asortimana sa stručnjacima iz Violete i konsultantom iz SAD-a, u laboratoriju zatekli Bosu Šutalo, zadnju tehnologinju poduzeća Lasta, koja u pristupu ističe po njoj, važnu novinu:

- Htjela bih napomenuti bitnu razliku u odnosu na raniju praksu. Sada mi ovdje u laboratoriju, razvijamo proizvode i na osnovi tih proizvoda nabavljat ćemo strojeve i linije. Znači, procedura proizvodnje će se prilagoditi proizvodu kojeg smo dobili u laboratoriju, a ne da kupimo stroj, pa onda proizvod prilagođavati stroju, po meni ovaj je put puno bolji.

Iz Violete se za sada decidirano ne izjašnjavaju o startu nove akvizicije, što će ovisiti i o građevinskoj operativi. Pred njima je dosta posla od nabave i instalacije novih proizvodnih linija, obuke radnika, probnog perioda…Uglavnom, izvjesno je da bi to trebalo biti u tekućoj godini. Ljeto ili jesen. Violeta s više od 1.100 zaposlenih, jamac je uspjeha.
Facebook Twitter Print