Kompanije i tržišta
Šef Sberbank Gref: Odlazim ako novi dioničari promijene strategiju
26.1.2020 06:12 | Indikator.ba
German Gref, izvršni direktor ruske Sberbank, mogao bi napustiti svoje mjesto ako eventualna promjena dioničara u banci rezultira promjenom njene strategije, javila je u četvrtak novinska agencija RIA Novosti.

Ruska vlada razgovarala je sa centralnom bankom o kupovini 50% plus jedne dionice u Sberbank, najvećem zajmodavcu u zemlji.

"Kad sam došao na to radno mjesto, došao sam s određenim pristupom", rekao je Gref, koji je izvršni direktor banke od 2007.
"Ako se taj pristup promijeni, ne vidim svoje mjesto u kompaniji".

Gref je rekao kako se nada da promjena dioničara neće izmijeniti strategiju banke. "Čvrsto vjerujemo da je strategija ispravna", rekao je.

"Imali smo zanimljive razgovore s vladom u vezi s korištenjem naše platforme za digitalne usluge. Jako smo zainteresirani (za ovo), nadam se da ćemo se kretati u tom smjeru ", dodao je Gref.

Uprava Sberbanke ostaje na tragu preporuke isplate dividende u iznosu od 50% neto prihoda za 2019. godinu, ali isplata će biti podvrgnuta konačnom odobrenju upravnih odbora i dioničara, rekao je Gref.

Zamjenik ministra finansija Aleksej Moiseev izjavio je u srijedu da se raspravlja o mehanizmu iza potencijalnog izlaska središnje banke iz dioničarske strukture Sberbanka i da konačna odluka tek treba biti donesena.

Ako bi vlada zapravo preuzela dionice središnje banke, Sberbank bi došla pod kontrolu ruske agencije za imovinu savezne vlade, rekao je.

Unatoč zabrinutosti oko promjene strategije, Gref je u četvrtak izjavio na državnoj televiziji da je optimističniji u pogledu promjene dioničara.

"Rekao bih da se zbog toga osjećam pozitivnije nego negativno", rekao je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Facebook Twitter Print