Kompanije i tržišta
Višak 153 zaposlenih: Novi talas otpuštanja u rafinerijama
26.1.2020 07:16 | Indikator.ba
Bez posla u Rafineriji nafte u Brodu, koja je prije godinu dana obustavila proizvodnju, ove godine ostaje 136 zaposlenih, koji su proglašeni tehnološkim viškom, a otpuštanja uz otpremninu biće i u Rafineriji ulja Modriča, podaci su sindikata energetike u RS, izvještava srpskainfo.

U Modriči je pripremljen spisak po kojem 17 radnika već u februaru postaju tehnološki višak, a koliko njihovih kolega bi se moglo naći u toj situaciji do kraja godine, niko ne zna.

Radnici obje rafinerije su zabrinuti za svoja radna mjesta nakon što je prije više od godinu dana u požaru uništeno postrojenje rafinerije u Brodu, te obustavljena i proizvodnja, a već prošle godine počela su i otpuštanja radnika kao tehnološki višak.

Tehnološkim viškom se uglavnom proglašavaju KV radnici, oni sa srednjom stručnom spremom, te VKV radnici, dok oni sa višom i visokom stručnom spremom za sada nisu sporni.

U Brodu je poslodavac nedavno obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak.

Za rafineriju u Modriči ranije se govorilo da bi ove godine trebalo da zadrži 275 radnika, a da je 14 zaposlenih tehnološki višak, ali je prvi spisak viškova u ovoj godini premašio tu cifru.

U momentu privatizacije rafinerije, u Modriči je bilo zaposleno oko 540 ljudi, a rafinerija u Brodu je imala nešto više od 1.600 radnika.
Facebook Twitter Print