Ekonomija
Koliko je M&A poslova u BiH bilo u 2019 godini?
27.1.2020 07:49 | Indikator.ba
Koliko je u Bosni i Hercegovini bilo M&A aktivnosti (preuzimanja i spajanja) u 2019. godini, kolika je vrijednost transakcija, koja transakcija je najveća po volumenu, u kojim sektorima je bilo najviše transakcija, ko je najveći preuzimač?

Sve ove informacije možete naći u godišnjoj M&A publikaciji portala Indikator.ba.

Nakon što je od IV kvartala 2017. godine počeo da prati M&A poslove u Bosni i Hercegovini, portal Indikator.ba objavljivao je redovne kvartalne izvještaje, a sada drugi put objavljuje i godišnji izvještaj o M&A aktivnostima.

Vrednovanje preuzimanja i spajanja obavlja se na osnovu razrađene metodologije.

Ovim projektom portal Indikator.ba nastoji doprinijeti što jasnijoj ekonomskoj slici Bosne i Hercegovine koja može biti važna za kretatore politika, donosioce odluka, analitičke kuće, ali i biti kvalitetan informator za potencijalne ulagače u Bosni i Hercegovini.


Iz izvještaja

"U 2019.godini, koju je obilježilo ekonomsko usporavanje, M&A aktivnosti imale su bolju izvedbu po broju transakcija nego u 2018. godini.
Iako su preuzimači koji su u prethodnom periodu bili motor M&A poslova malo posustali, očigledno konsolidujući kompanije koje su preuzeli, poput Binga ili AS Holdinga, dogodili su se neki drugi poslovi, prije svega u finansijskom sektoru, koji su obilježili godinu".

Cijena pretplate

Godišnji izvještaj 39 KM
Kvartalni izvještaji pojedinačno 11 KM
Facebook Twitter Print