Život i umjetnost
Milioni Kineza kod kuće: Online igre profitirale od koronavirusa
5.2.2020 07:07 | Indikator.ba
Koronavirus drži investitore u napetosti širom svijeta, ali sada se pojavljuju prvi profiteri zarazne bolesti koja je izbila u Kini.

Zbog zatvaranja fabrika i ograničenja putovanja, brojni Kinezi ostaju kod kuće i moraju potrošiti vrijeme. Zbog toga su internetske igre i video aplikacije vidjele milione pregleda i preuzimanja u posljednjih nekoliko sedmica.
Investitori su sada otkrili trend za sebe te su proizvođačima igara i video platformi omogućili eksploziju cijena na berzama.

Samo u Kini pet programera igara, uključujući i tvrtku Ourpalm, zabilježilo je rast kursa od deset posto. Ovo je maksimalni dozvoljeni dnevni plus.
U Hong Kongu je internetska tvrtka Tencent porasla dva posto, dvostruko jače od tržišta. Dionice video platforme Bilibili, koja se nalazi u Sjedinjenim Državama, porasle su za gotovo sedam posto. Operator tražilice Baidu i amazonski suparnik Alibaba također su profitirali.

- Moje vrijeme na ekranu jučer je premašilo deset sati", rekao je čovjek iz Šangaja na jednoj društvenoj mreži i dodao: "Što mi sve predlažete da radim osim da gledam u svoj telefon?"

Obavezna pauza koju su mnogi Kinezi uveli da bi suzbili širenje plućne bolesti uzrokovala je porast broja preuzimanja video aplikacija.

"Vjerujemo da su kineske internetske i logističke kompanije donekle zaštićene od učinaka epidemije virusa", napisali su analitičari iz Bernstein Research. To također doprinosi činjenici da virus corone pojačava trend kupnji i usluga putem Interneta. Sve više tvrtki to sada uzima u obzir: čak i tvrtke koje tradicionalno radije prezentiraju svoje proizvode u velikim salonima, poput automobilskih proizvođača Tesla i Daimler, u posljednje vrijeme svoje modele sve više oglašavaju na internetu.
Facebook Twitter Print