Politika i društvo
Narodna banka Srbije kaznila dvije banke zbog netačnih reklama
5.2.2020 14:37 | Indikator.ba
Narodna banka Srbije kaznila je dvije banke zbog netačnih reklama, a postupak se vodi protiv još dvije banke, objavila je danas "Politika".

Do postupaka i kazni došlo je na osnovu primjene Odluke o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga koja je stupila na snagu 1. aprila prošle godine, a banke su imale tri mjeseca da se prilagode pa ih NBS od tada aktivno nadzire.

NBS je u odgovoru navela da su bankama izrečene novčane kazne i objasnila da su podaci o kojim bankama je riječ poverljivi pa ih nisu dali, prenosi Politika.

"Najčešća nepravilnost koju smo uočili je nepoštovanje načela izbalansiranosti informacija, odnosno to što nije obezbijeđeno da do korisnika putem reklame ne stignu samo informacije koje banka ističe kao prednosti određene finansijske usluge, koje je čine konkurentnom na tržištu, već i ključne informacije o uslovima pod kojima se takva usluga može koristiti", navodi se u odgovoru NBS, prenosi Politika.

Bankama kod kojih se utvrdi nepravilnost ovog tipa NBS može izreći novčanu kaznu do milion dinara i zatražiti da se otklone nepravilnosti kao i da se prestane sa objavljivanjem.
Facebook Twitter Print