Politika i društvo
EBRD pozajmljuje 35 miliona eura za projekte javnog prijevoza u Sarajevu
5.2.2020 16:11 | Indikator.ba
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u srijedu da daje dva zajma u vrijednosti od 35 miliona eura za ulaganja u javni prijevoz u Sarajevu u Sarajevu koja će pomoći smanjenju zagađenja zraka u gradu.

"EBRD finansira velike investicije za poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu, s tim da će smanjenje emisije CO2 vjerovatno premašiti 30 posto, u borbi protiv alarmantnog onečišćenja zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine", navodi se u izjavi EBRD-a.

Zajmodavac i bosanskohercegovačko ministarstvo finansija potpisali su u srijedu dva ugovora o zajmu koja su podržana u okviru programa zelenih gradova EBRD-a.

Prvi zajam u iznosu od 20 miliona eura pomoći će gradskom prijevozničkom preduzeću Kantona Sarajevo Gradski Saobracaj (GRAS) za finansiranje remonta 19,5 km duge tramvajske pruge koja je u prometu gotovo 50 godina i u lošem je stanju.

Drugi zajam do 15 miliona eura omogućit će GRAS-u da kupi do 25 novih trolejbusa. Nadograđena flota trolejbusa trošit će 50% manje električne energije, što će rezultirati značajnim uštedama troškova i ekološkim koristima.

"Zagušenja u prometu, posebno za vrijeme špice, ozbiljan su problem u gradu. Loša kvaliteta javnog prijevoza glavni je razlog zašto toliko mnogo ljudi u Sarajevu koristi automobile, povećavajući potrošnju goriva i zagađenje od buke", kazala je banka.

Zeleni gradovi EBRD-a podržavaju gradove u rješavanju problema zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete života njihovih stanovnika. Kanton Sarajevo pridružio se programu u maju 2017. i otada je radio na izradi akcijskog plana uz podršku vlade Japana, saopćeno je iz EBRD-a.

Sarajevo je treći bh. grad koji je postao član EBRD-ovih Zelenih gradova, nakon Banja Luke i Zenice. Programom su obuhvaćene i investicije u vodovodnu mrežu Sarajeva.
Facebook Twitter Print