Politika i društvo
Pošte u BiH obustavile prijem pošiljaka za Kinu
6.2.2020 15:50 | Indikator.ba
Pošte u Bosni i Hercegovini privremeno su obustavile prijem pošiljaka za Kinu na svojim šalterima.

Iz JP BH Pošta d.o.o Sarajevo saopćili su da nisu obustavili preuzimanje, preradu i uručenje poštanskih pošiljaka porijeklom iz Kine, ali jesu prijem svih vrsta pošiljaka na šalterima do 1.03.2020. godine.

Odluka je donesena zboga nemogućnosti otpreme pošiljaka avio prevozom usljed otkazivanja letova većine stranih aviokompanija prema NR Kini s ciljem prevencije širenja korona virusa.

Iz istog razloga, Hrvatska pošta Mostar i Pošte Srpske obavijestili su korisnike da je do daljnjeg obustavljen prijem svih vrsta pošiljaka koje glase za odredište Narodna Republika Kina.

- Uvoz pošiljki iz Kine za primaoce na području Pošta Srpske nije obustavljen, ali je značajno otežan. S tim u vezi, ukoliko očekujete pošiljke iz Kine, rokovi prenosa su produženi, saopštili su u Poštama Srpske.

Ovlašteni poštanski operater Japana obavijestio je poštanske operatere u BiH da je zbog otkazivanja letova između Japana i Kine došlo do koncentracije velikog broja EMS pošiljaka i poštanskih paketa adresiranih za Kinu.
Ovo uzrokuje velike zastoje u preradi u sorting centrima jer prekomjeran broj koncentrisanih pošiljaka pravazilazi kapacitet postojećih sorting centara u Japanu.

Prijem DHL pošiljaka za NR Kinu obustavlja se samo za područje Wuhan-a, dok se za ostala područja NR Kine obavlja prijem DHL međunarodnih pošiljaka, ali s produženim rokovima prijenosa.

Pošte su u kontaktu sa zavodima za javno zdravstvo iz kojih su kazali kako prijenos korona virusa preko poštanskih pošiljaka još nije zabilježen.

Pošta Kine obavijestila je druge poštanske operatore da se prema nalogu Vlade NR Kine vrši dezinfekcija svih poštanskih pošiljaka koje su porijeklom ili su bile u tranzitu preko centra prerade Wuhan.
Facebook Twitter Print