Kompanije i tržišta
Potakao ih Kolektor: Četiri nova investitora pokreću proizvodnju u Prijedoru
11.2.2020 16:40 | Indikator.ba
U Prijedoru će u naredne dvije godine u industrijskoj zoni "Celpak" najmanje četiri investitora pokrenuti ili širiti proizvodnju. Tako će biti zaposleno još nekoliko stotina radnika.

Ovo je za Srpskainfo izjavio vršilac dužnosti direktora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) Aleksandar Drljača.

– Ugovori su potpisani sa četiri investitora, koji su kupili zemlju u "Celpaku". Njihova obaveza je da u naredne dvije godine završe gradnju proizvodnih pogona – kaže Drljača.

Smatra da je dolazak preduzeća iz Slovenije (Kolektor, op. priređivača), koje je prošle godine u "Celpaku" pokrenulo proizvodnju komutatora, podstaklo i ostale investitore da izaberu ovu industrijsku zonu.

– To preduzeće iz Slovenije će još dvije hale izgraditi, a planiraju da jednu od njih završe ove godine. Svojim novcem će graditi nove hale. Pokazalo se da je dobar potez bio što im je grad Prijedor izgradio prvu halu. Sada zapošljavaju oko 50 radnika, a plan je da ih imaju oko 600 – rekao je Drljača.

Objašnjava da će, pored njih još, dva domaća privrednika u "Celpaku" širiti proizvodnju iz oblasti metala, te da su svoj dolazak najavili i Nijemci.

– Firma iz Njemačke je dio velikog koncerna i proizvode vreće za pakovanje medicinskog materijala. Trenutno čiste parcelu koju su kupili, a u aprilu će početi graditi fabriku. U septembru će pokrenuti proizvodnju, a u međuvremenu jedan broj radnika slati u Njemačku i Češku na obuku. U naredne dvije godine zaposliće oko 250 radnika, pretežno žena – objašnjava Drljača.

Dodaje da su u toku pregovori sa još 3 investitora.

– Privlači ih jeftino zemljište, koje košta od jedne do 10 KM po kvadratu, potom kvalitetna radna snaga i blizina evropskog tržišta – ističe Drljača.
Facebook Twitter Print