Tržište kapitala
Roboti zamjenjuju analitičare na Wall Streetu i rade to bolje
12.2.2020 15:54 | Indikator.ba
Investicijski analitičari pazite, vaše kolege roboti već vas nadmašuju, navodi časopis sa univerziteta Indiana.

Wall Street se sve više okreće robotskim analitičarima, računarskim programima potpomognutim ljudskim analitičarima koji rade isto kao i ljudi u odjelima za istraživanje kapitalnih ulaganja.

Prema studiji istraživača Kelly School of Business sa Univerziteta Indiana, roboti su i više nego dobro drže u odnosu na svoje skupe, mesnate kolege.

Istraživači su ispitali više od 76.000 izvještaja o istraživanjima koje je izdala grupa robotičkih analitičkih firmi, otkrivši da portfelj koji je formiran na temelju njihovih preporuka za kupnju izgleda da nadmašuje one ljudskih analitičara - sugerirajući da su im pozivi na kupovinu profitabilniji.

Pored toga, robo-analitičari zajednički proizvode uravnoteženiju distribuciju preporuka za kupnju, držanje i prodaju dionica, za koje istraživači kažu da sugeriraju da su manje podložni "predrasudama i sukobu interesa" nego ljudi.

Robo-analitičari također revidiraju svoje izvještaje češće od svojih ljudskih kolega, pri čemu se te revizije manje oslanjaju na najave prihoda, a više na veliku količinu podataka objavljenih u godišnjim izvještajima preduzeća.
Facebook Twitter Print