Kompanije i tržišta
Američka kompanija u srcu Semberije
13.2.2020 06:41 | Indikator.ba
Bjeljinac Igor Perić, sa američkom kompanijom BioMech, otvorio je u Bijeljini firmu u kojoj je zaposlio 12 radnika.

Cilj mladog stručnjaka informacionih tehnologija jeste da potencijal mladih s naših prostora prepoznaju i strane kompanije. U srijedu ih je posjetio i američki ambasador Eric Nelson, izvijestio je RTRS.

BioMech je tehnološki razvojni centar koji se bavi analizom pokreta i vibracija u industriji i raznim oblastima. Izvoze isključivo na američko tržište.

- Mjerimo stvari kao što su centar ravnoteže, centar pažnje, način šetanja i da te informacije pošaljemo relevantnim osobama, kliničarima, doktorima, stručnjacima koje te informacije mogu da koriste za razne dijagnostike, odnosno procjenu efikasnosti nekih terapija ili tretmana, naglašava Igor Perić.

Mladi inženjeri i programeri, znanjem, svestranošću i marljivim radom, dokazuju da mogu da grade budućnost i imaju odličnu perspektivu i u svojoj zemlji.

- Ovo je jedan od najpozitivnih primjera u našem gradu, a možda i u čitavoj Srpskoj kako se mladim ljudima daje prostor za napredak, rad i usavršavanje - istakao je programer Stefan Petković.
Ivana Pijetlović, učenica Gimanzije Filip Višnjić, naglašava da jo ovo dođe kao nastavak školovanja.

- U toku svog školovanja nisam stekla nikakvo iskustvo ni znanje iz samog programiranja i softverskog inžinjerstva tako da sam ovo ocijenila kao odličnu priliku, gdje bih mogla da nastavim svoje obrazovanje i rad na sebi - rekla je Ivana Pijetlović.

Ova kompanija dobar je primjer startup kompanija osoba koje se vraćaju iz dijaspore i ulažu u zavičaj, ocijenili su predstavnici američke ambasade.

- Pozvao bi i podstakao zvaničnike u Republici Srpskoj i BiH da slušaju ljude poput Igora, koji imaju ideju o tome kako privući direktne strane investicije i zaposliti mlade, talentovane ljude u BiH, poručio je Eric Nelson, američki ambasador u BiH.

U firmi BioMech planiraju da povećaju broj zaposlenih, a organizuju i obuku za studente i srednjoškolce.
Facebook Twitter Print